Foto: DELFI
Neskatoties uz to, ka termometra stabiņš Rēzeknē no rīta noslīdēja līdz pat -25 grādiem, bija vērojama liela cilvēku aktivitāte tautas nobalsošanā par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu Latvijā.

Viens no apmeklētākajiem Rēzeknes vēlēšanu iecirkņiem bija nr. 246., kurš atrodas Rēzeknes 3. vidusskolas telpās. Iecirkņa sekretāre Anita Kasakovska pastāstīja, ka pirmajā iecirkņa darba stundā, nobalsot bija ieradies 71 cilvēks. Nākamajās divās stundās skaits pieauga līdz pat 400 cilvēkiem. Kasakovska norādīja, ka aktivitāte ar katru stundu pieaug, kā arī pie iecirkņa sāk veidoties rindas.

Rēzeknes kultūras nama telpās esošajā 248. iecirknī aktivitāte nebija tik liela, taču iecirkņa priekšsēdētājs Arnolds Drelings pavēstīja, ka līdz pulksten 11.00 nobalsojuši bija jau 300 cilvēki, kā arī vēlētāju pieplūdums palielinās.


Pensionāre Janīna, kura ieradās nobalsot 248. iecirknī, pastāstīja, ka balsos "par", jo viņas dzimtā valoda ir krievu, tāpēc viņa vēlās, lai tai tiktu piešķirtas lielākas tiesības.

Liela aktivitāte bija vērojama arī 244. iecirknī, kurš atrodas Rēzeknes bērnu bibliotēkas telpās. Iecirkņa sekretāre Inese Kļaviņa pastāstīja, ka līdz pulksten 8.00 bija nobalsojis 71 cilvēks, bet nākamajās divās stundās balsotāju skaits pieauga līdz 350.

Students Jānis, kurš bija ieradies nobalsot 244. iecirknī, pastāstīja, ka balsos "pret", jo viņš uzskata, ka divas valodas Latvijā nav pieņemami. "Man nekas nav iebilstams pret krieviem, pašam ir vairāki paziņas, ar kuriem sarunājos krieviski, taču krievu kā otro valsts valodu es nevēlos," pavēstīja Jānis.

Pie Rēzeknes vēlēšanu iecirkņiem šodien bija dzirdama gan krievu, gan latviešu valoda, taču lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka ir nobalsojuši par grozījumiem Satversmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!