Foto: LETA

Sestdien noslēgusies Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai, kuras nolikumu darbību aprīlī apturēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Saskaņā ar Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistes Ingas Šulcas sniegto informāciju "par" novada saglabāšanu kā patstāvīgu administratīvo teritoriju nobalsojuši 98,45% respondentu, bet "pret" 1,55%.

Aptaujā uzdots jautājums: "Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?" Tajā piedalījušies 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tostarp 85 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati, 2018. gada oktobrī Ikšķiles novadā bija kopumā 7117 balsstiesīgo iedzīvotāju. Tātad aptaujā piedalījušies mazāk nekā puse balsstiesīgo novada iedzīvotāju.

Saskaņā ar domes sniegto informāciju aptaujas rezultāti liecina, ka 95,88 % novada iedzīvotāju, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, atbalsta viedokli par Ikšķiles novada kā patstāvīgas Latvijas Republikas administratīvās teritorijas saglabāšanu.

Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas vadītāja Ruta Kalniņa norādījusi, ka pašvaldības darbiniekiem organizēt šo procesu atbilstoši personas datu aizsardzības nosacījumiem bija liels izaicinājums. Lai nodrošinātu precīzus aptaujas rezultātus, tika izstrādāta noteikta sistēma, kā pārbaudīt novadā deklarētos iedzīvotājus, kā arī reģistrēt tos, kas savu viedokli jau izteikuši, informēja domē.

"Ar šo aptauju mēs esam pierādījuši, ka sabiedrību interesē valstī notiekošie procesi, tā nav vienaldzīga par novada tālāko likteni," aptaujas rezultātus komentējis Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) 25. aprīlī izdeva rīkojumu, ar kuru tika apturēta Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas "Ikšķiles novada balsojums" nolikuma darbība.

VARAM, apturot aptauju, informēja, ka lēmums par aptaujas organizēšanu pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras, proti, Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Ikšķiles novada pašvaldība gan ārkārtas sēdē otrdien pieņēma lēmumu neatcelt novada iedzīvotāju aptauju. Kā pēc aptaujas noslēgšanās norādījis Trapiņš, viņš uzskata, ka deputātiem bija tiesības un arī pienākums noskaidrot savu iedzīvotāju viedokli: "Diemžēl ministra Jura Pūces izdotie rīkojumi un paziņojumi medijos ne tikai traucēja, bet arī radīja dezinformāciju par aptaujas norisi. Kaut arī aptaujas rezultātiem nav tiešas ietekmes uz likumdošanu, tie atklāj iedzīvotāju nostāju šajā jautājumā un turpmāk ļaus pašvaldībai paust viedokli saziņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju."

Iepriekš Ikšķiles novada sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša informēja, ka dome plāno Satversmes tiesā iesniegt prasību par Pūces izdotā rīkojuma, ar ko iedzīvotāju aptauja tika liegta, atcelšanu.

Savukārt trešdien, 8. maijā, akcijā pie VARAM pulcējās ap 60 Ikšķiles novada iedzīvotāju. Sanākušie izteica neapmierinātību ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas veidu.

Iedzīvotāju aptaujas nolikums Ikšķiles novada domē apstiprināts 15. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!