Foto: EPA/Scanpix/LETA
Šobrīd Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar "Covid-19", portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Tāpat SPKC norādīja, ka ceturtdien pēcpusdienā Veselības ministrijā (VM) plānots mediju brīfings saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Trešdien Igaunijā fiksēts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu, paziņojušas amatpersonas. Saslimušais Igaunijā ieradies ar autobusu no Rīgas, neizmantojot gaisa vai jūras transportu, vēstīja igauņu mediji.

Jau ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) trešdien devies izsaukumos pie 17 pacientiem ar aizdomām par jauno koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19". No tiem 16 gadījumos saslimšana nav apstiprinājusies, bet vienā gadījumā vēl tiek gaidīti rezultāti, liecina NMPD vadītājas Lienes Cipules ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Kā vēstīts, visus pacientus ar aizdomām par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" nogādā Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņi izolācijas palātā gaida testēšanas rezultātus. "Covid-19" apstiprināšanai netiek veiktas asinsanalīzes, bet ņem uztriepes no aizdegunes un rīkles. Ja ģimenes ārsts piesaka NMPD brigādes ierašanos, pacients tiek transportēts uz Infektoloģijas centru, kur paņem uztriepes. Testam ir vajadzīgas sešas stundas un šo laiku pacients pavada izolācijas palātā.

Kā ziņots, ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019. gada 31. decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Vīrusa avots pagaidām nav zināms. Tam nav vakcīnas un īpašas ārstēšanas, bet cilvēks no tā var pilnībā atveseļoties, skaidro SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!