Foto: LETA

Izvērtējot aktuālos epidemioloģiskos datus, var novērot, ka ieviestie drošības pasākumi ir palīdzējuši nedaudz stabilizēt situāciju, taču saslimstība ar Covid-19 joprojām ir augsta, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Aizvadītajā nedēļā tika atklāti 6096 jauni inficēšanās gadījumi, kamēr nedēļu iepriekš – 4. līdz 10.janvārī – tika atklāts 7071 sasirgušais. Tādējādi pagājušajā nedēļā ik dienu tika atklāti vidēji 871 gadījumi, kamēr – 4. līdz 10.janvārī – vidēji 1010 gadījumi dienā.

Pagājušajā nedēļā tika veikti kopumā 72 045 Covid-19 testi, kas ir 3801 testu mazāk nekā nedēļu iepriekš, un pozitīvo testu īpatsvars bija 8,5%, kamēr pirms septiņām dienām tas bijis 9,3%. Pagājušajā nedēļā vidēji dienā veikti 10 292 testi, bet nedēļu pirms tam – 10 835 testi.

Aizvadītās nedēļas laikā arī nedaudz samazinājies stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Slimnīcās nokļuva vidēji 116 cilvēki dienā, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 134 stacionēti pacienti dienā.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati uz 18. janvāri, šobrīd stacionāros ar vidēji smagu un smagu Covid-19 norises gaitu ārstējas kopumā 1172 pacienti, kas ir par 28 pacientiem mazāk nekā pirms septiņām dienām.

SPKC atgādina, ka līdz 25. janvārim ir paplašinātas iespējas veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu. Ja parādījušies slimības simptomi – akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums - Covid-19 testu var veikt bez maksas un bez ārsta nosūtījuma.

Tāpat centrā atgādina, ka lielās epidemiologu noslodzes dēļ, ja ir saņemts pozitīvs testa rezultāts, jārīkojas atbildīgi un vēl pirms saņemts zvans no SPKC epidemiologa, pašiem uzreiz jāapzina un jāinformē iespējamās kontaktpersonas. Tādējādi cilvēki pēc iespējas savlaicīgāk varētu atbilstoši rīkotos un ievērotu kontaktpersonām noteiktos drošības pasākumus.

SPKC uzsver, ka savlaicīga rīcība pozitīva testa gadījumā var pasargāt no inficēšanās citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!