Foto: AP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā krievvalodīgo iedzīvotāju interesi par Latvijā pieejamo vakcīnu pret Covid-19 iedarbību un citiem praktiskiem jautājumiem saistībā ar vakcināciju, ceturtdien, 14. janvārī, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) tīmekļa vietnē publicēta informācija par vakcināciju arī krievu valodā, portālu "Delfi" informēja SPKC.

Plašāka informācija atrodama šeit.

"Par to, kāpēc un kā vakcinēties, uzrunāsim cilvēkus arī krievu valodā, jo redzam, ka tieši šajā valodā trūkst patiesas un uzticamas informācijas. Ir svarīgi, lai katrs Latvijas iedzīvotājs varētu pieņemt informētu lēmumu par vakcinēšanos neatkarīgi no valodas, kādā mājās runā," uzsvēris veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

SPKC aicina ikvienu izmantot šo vietni kā uzticamu avotu, kurā smelties oficiālo un aktuālo informāciju par vakcīnām pret Covid-19. Jautājumu un atbilžu sadaļā ir atbildes uz jautājumiem par vakcīnām pret Covid-19 un vakcināciju Latvijā.

Savukārt, ja interesējošais jautājums vēl nav atbildēts, iedzīvotājiem ir iespēja savus jautājumus sūtīt uz e-pastu covidjautajumi@spkc.gov.lv.

Informācija krievu valodā, tostarp atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par vakcīnām, pieejama arī Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!