Foto: LETA
Daudzi Saeimā pārstāvēto partiju politiķi pauž atturīgu nostāju jautājumā par jauna civiltiesiska institūta - "partnerības" - izveidošanu, piebilstot, ka attiecīgais deputāta Veiko Spolīša ierosinājums vēl neesot apspriests politisko spēku frakcijās. Daļa deputātu akcentē atbalstu tradicionālajai laulībai, taču izskan arī atbalsts divu cilvēku mantisko attiecību sakārtošanai likumos.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis norādīja, ka par šo priekšlikumu vēl būs jādiskutē frakcijā. Paužot personīgo viedokli, politiķis norādīja, ka nebūs liela labuma no deklaratīvas normas ierakstīšanas likumā. Drīzāk risinājums būtu izmaiņu veikšana vairākos likumos, lai sakārtotu divu cilvēku mantošanas un nekustamā īpašuma jautājumus. Esot arī nepieciešams izveidot vienotu regulējumu, kas dotu arī tiesām skaidrību par šo attiecību statusu.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka politiskais spēks par minēto priekšlikumu vēl nav spriedis. Pats politiķis viennozīmīgi atbalsta tradicionālo ģimeni, tajā pašā laikā ir tolerants pret cilvēkiem neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas, rases, etniskās piederības vai citām iezīmēm. Brigmanis norādīja, ka sākotnēji vēlas uzzināt, kādas juridiskās sekas varētu izraisīt šāda priekšlikuma pieņemšana, tāpēc pagaidām atturas sniegt sīkāku vērtējumu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka politiskajā spēkā par šo ideju nav bijusi diskusija, taču VL-TB/LNNK ir konstanta pozīcija par atbalstu Satversmē nostiprinātajam ģimenes jēdzienam, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka nekomentēs šo priekšlikumu, kamēr nebūs to saņēmis kā oficiālu dokumentu. Politiķis norādīja, ka "Saskaņa" nav Spolīša sabiedrisko attiecību komanda, un atturējās sniegt arī partijas skatījumu uz partnerības ieviešanas ideju kopumā.

Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš pauda, ka politiskais spēks par attiecīgo ierosinājumu nav lēmis un tas būs jāizrunā. Politiķis norādīja, ka nav vēl formulējis savu viedokli par partnerības institūta izveidi, taču uzskata, ka tā nav pirmā prioritāte veicamo darbu plāna.

Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) parlamenta frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Kūtris norādīja, ka pašlaik nevar paust politiskā spēka pozīciju, jo nepieciešamības gadījumā tā tiks formulēta frakcijā. Taču NSL iestājas par to, lai Latvijā saglabātos tradicionālā laulība.

Taujāti, kādā veidā nodrošināt pretēja vai viena dzimuma pāru tiesības, kuri dzīvo faktiskā partnerībā, Bērziņš un Kūtris vērsa uzmanību uz iespēju mantiskos un citus jautājumus atrisināt, personām slēdzot savstarpēju līgumu.

Kā ziņots, Spolītis izskatīšanai Saeimā iesniedzis priekšlikumu, kas paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību" -, kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētai tiesību institūcijai jeb laulībai, informēja politiķis.

Saeimas Juridiskajai komisijai iesniegtais priekšlikums paredz atjaunot Civillikumā pantu, kurā noteikts, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai, izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma, neparedzot 16 gadu izņēmumu.

Partnerību nevarēs noslēgt Romas katoļu baznīcas, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī citu tradicionālo konfesiju un mozusticīgu jeb jūdaistu dievnamos un lūgšanu namos.

Līdz ar to priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīrieti un sievieti, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās, norāda politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!