Foto: LETA

Par braukšanu reibumā sodītais deputāts Veiko Spolītis ( V) nesaskata savu pārkāpumu tajā, ka nav informējis kolēģis par viņam piespriesto sodu, liecina Spolīša skaidrojums Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Viņš skaidro, ka tiesas spriedums konkrētajā administratīvajā lietā stājās spēkā 2014.gada 23.novembrī. Savukārt 5.novembrī, kad tika apstiprināts Spolīša Saeimas deputāta mandāts, viņš vēl neesot bijis administratīvi sodīts un viņam neesot bijis nekāda iemesla vērsties Mandātu ētikas un iesniegumu komisijā. "Tādējādi uzskatu, ka neesmu pārkāpis Saeimas Kārtības rullī noteiktos pienākumus," atzīst Spolītis.

Saskaņā ar likumu tiesas spriedums stājas spēkā pēc tam, kad izbeidzies tā pārsūdzēšanas vai noprotestēšanas termiņš. Pilns spriedums Spolīša lietā tika sagatavots pērn 13. novembrī.

Komisija trešdien sprieda par Spolīša rīcības atbilstību ētikas kodeksam, taču viņš pats nebija ieradies uz komisijas sēdi, jo frakcijas uzdevumā piedalās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomes konferencē Stambulā, Turcijā.

Deputāts Gunārs Rusiņš (NA) vērsa uzmanību uz to, ka Spolītis lēmumu nepārsūdzēja, tātad zināja, ka tiesas spriedums stāsies spēkā. Savukārt deputāts Gunārs Kūtris (NSL) minēja, ka Spolītis nav sapratis, kas viņam tiek pārmests vai arī nav vēlējies atbildēt.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S), pēc kura iesnieguma tikusi ierosināta lieta, uzsvēra, ka Spolītis pārkāpis trīs ētikas kodeksa pantus - par to, ka ētikas kodeksa mērķis ir iedibināt augstus uzvedības standartus, par to, ka deputāts ciena un ievēro Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus, kā arī deputāts neizmanto savu stāvokli, lai prettiesiski ietekmētu valsts un pašvaldību institūciju lēmumus.

Komisija trešdien nolēma Spolītim izteikt rakstisku brīdinājumu.

Orlovs iepriekš aicināja deputātus pārdomāt, vai viņi būtu atbalstījuši Spolīša iecelšanu Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja amatā, ja būtu zinājuši, ka viņš ir notiesāts par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā. Jārada precedents, kā rīkoties, ja kāds deputāts neziņo par pārkāpumu un vēlas ieņemt kādu amatu, iepriekš klāstīja Orlovs.

Jau vēstīts, ka vēl pirms deputāta mandāta apstiprināšanas Spolītis tika aizturēts, vadot automašīnu 1,4 promiļu reibumā. Tiesa Spolītim piemēroja administratīvo arestu uz piecām diennaktīm, ko viņš jau izcietis. Tāpat viņam piemērots 850 eiro naudas sods un atņemtas vadītāja tiesības uz diviem gadiem.

Pēc soda izciešanas Spolītis izstājās no "Vienotības", bet neatteicās no deputāta mandāta.

Viņš turpmāk darbosies kā neatkarīgais deputāts, bet atbalstīs koalīcijas politiku. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!