Foto: LETA

Sporta nozare būtu jānodala no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), uzskata bijušais IZM valsts sekretārs, Latvijas Badmintona federācijas prezidents Mareks Gruškevics.

Gruškevics pauda uzskatu, ka sportam būtu jāizveido atsevišķa struktūra tiešā pakļautībā Ministru prezidentam, kas jau vada Nacionālo sporta padomi. Pēc viņa domām, būtu jāveido Sporta koordinācijas pārvalde vai sekretariāts.

"Ministrijai ir jāizvērtē, ka sports ar savu prioritāšu kārtu nav ne pirmā, ne otrā, pat ne trešā prioritāte IZM darba kārtībā, tas nozīmē, ka sports ir, iespējams, pat sestā prioritāte," sacīja Gruškevics.

Viņš uzskata, ka gadījumā, ja kāds politiķis cīnīsies par IZM vadītāja krēslu un viņam būs jāpilda vēlēšanu laikā dotie solījumi, viņš nevarēs izpildīt solījumu sestajai prioritātei - labākajā gadījumā varēs izpildīt tikai pirmo prioritāti, kas būs pedagogu darba samaksa.

"Mērķtiecīga sporta attīstība nav iespējama, kamēr tas atrodas IZM daudzo prioritāšu saraksta otrajā pusē," teica Gruškevics, turpinot, ka sporta nozares nodalīšana no IZM skaidri paustu, ka sports valstij ir vajadzīgs un tas jāatbalsta.

Kad IZM valdībai prezentē milzīgās naudas summas, kas vajadzīgas nenoliedzami svarīgajām pedagogu algām, sporta nozarei vajadzīgais paliek ēnā, atzina Gruškevics. Viņš ir pārliecināts, ka tādējādi "sports tiek apdalīts un tas nav pareizi".

Vērtējot iespēju sporta nozari piesaistīt kādai citai ministrijai, piemēram, Veselības ministrijai, Gruškevics skaidroja, ka, līdzko sportu kaut kam pievieno, tam vairs nav pirmās prioritātes, pat ne otrās. Līdz ar to "nav jēgas mētāt sportu no vienas uz otru ministriju".

Bijušais IZM valsts sekretārs skaidroja - lai realizētu ideju par sporta jomas atdalīšanu no IZM, par to būtu jāvienojas valdību veidojošajām politiskajām partijām. Pēc tam vajadzētu grozīt atsevišķus likumus un Ministru kabineta noteikumus, kas, pēc Gruškevica domām, nav tehniski sarežģīti un ir izdarāms. "Svarīgs ir politiskais lēmums," rezumēja bijušais IZM valsts sekretārs.

Viņš atgādināja par Ģenerālās asamblejas uzsaukumu politiķiem apsvērt iespēju izdalīt sportu no nozaru ministrijas. Gruškevics uzskata, ka politiķiem ir vērts ieklausīties šajā priekšlikumā.

"Ja būtu kāds politiķis, kuram būtu liela dūša to virzīt kā savu priekšlikumu, iespējams, šis politiskais spēks vēlēšanās iegūtu sportistu atbalstu," sprieda Gruškevics.

Viņš uzskata, ka būtu muļķīgi nereaģēt uz Ģenerālās asamblejas, kurā pārstāvētas visas federācijas, uzsaukumu, zinot, ka tehniski to izdarīt nav sarežģīti. Tā varētu samazināt štata vietas IZM, ļaujot tai koncentrēties tam darbam, ar ko ministrijai būtu jānodarbojas, "ļaujot sportam attīstīties pašam, nevis atrodoties kā n-tajai prioritātei", sacīja federācijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!