Foto: stock.xchng
Latvijas Sporta veterānu (senioru) savienības prezidents Daumants Znatnajs atzīst, ka ir nobažījies par sporta nākotni Latvijā, jo prasības sportā kļūst arvien zemākas, vienlaikus izzūdot sacensībām skolās un sportam augstskolās, bet finanšu plūsmām nozares iekšienē kļūstot arvien neskaidrākām.

Kā norādīja Znatnajs, savienības pārstāvjus nopietni satrauc fakts, ka skolās praktiski ir likvidēta sacensību sistēma, jo, nespējot izpausties sportā, skolēni meklē iespējas to darīt uz ielas. Arī Latvijas Olimpiskās komitejas rīkotās jaunatnes olimpiādes viņš uzskata lielākoties par "sabiedrisko attiecību pasākumiem", jo uzskata, ka tās būtu jārīko jau klašu līmenī, turklāt, piemēram, komitejas diplomi šādu sacensību uzvarētājiem neizmaksātu lielu naudu.

Arī augstskolās, pēc Znatnaja domām, sports ir panīcis, turklāt graujošs ir fakts, ka no jauniešiem, kas vēlas stāties profesionālajā armijā, tikai 20% tam ir pietiekami fiziski sagatavoti. "Tas ir tīrs skolas darba rezultāts, un tad ir jautājums - kas pārņems valdību nākotnē?" viņš vaicā.

Asociācijas pārstāvji arī ir neapmierināti ar jaunieviesto mācību standartu sportā, kas, kā norāda Znatnajs, dod iespēju bērnam sporta stundās nestrādāt, jo pret viņu netiek izvirzītas prasības. "Izglītības un zinātnes ministrija apgalvo, ka skolas ir pakļautas pašvaldībām, bet ministrijai būtu jāuzņemas metodiskā vadība," viņš uzskata.

Sporta veterānus nopietni satraucis nesen pieņemtais lēmums par valsts sporta skolu likvidāciju, jo, neraugoties uz IZM solīto, viņi nav pārliecināti par to, vai bērniem arī turpmāk tiks nodrošinātas treniņu iespējas, bet treneriem - darbs. Savukārt solītos līgumus ar federācijām par bijušo skolas pedagogu algošanu Znatnajs uzskata par mānīšanos, jo atbilstoši likumdošanai federācijas nevar regulēt pedagoģisko darbu.

Arī federāciju darbība valstī, pēc veterānu domām, ir vāja, kas nerada pamatu, ka apstākļos, kad daudzām no tām nav pat savu biroju un profesionālu sporta un finanšu speciālistu, kas tajās strādātu, valsts piešķirtie naudas līdzekļi tiks sadalīti godīgi, ekonomiski un sabiedrībai caurskatāmi, nodrošinot sporta veidu attīstību. Skaidrības par finanšu sadalījumu nav arī sporta nozarē kopumā.

Šodien asociācijas pārstāvji tikās ar IZM pārstāvjiem, tomēr Znatnajs uzskata, ka ministrija nav pārāk ieinteresēta šo jautājumu risināšanā un vairās no atbildības, norādot, ka viens vai otrs jautājums nav tās kompetencē. Tomēr veterāni nolēmuši savas prasības aizstāvēt arī turpmāk.

Šobrīd tiek gaidīta atbilde no Valsts prezidenta, kuru asociācija arī iepazīstinājusi ar savām bažām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!