Foto: Aizsardzības ministrija
Valdība otrdien atļāva Aizsardzības ministrijai izmaksāt 20 000 latu kompensāciju jaunsargam, kurš smagi cieta oktobra beigās notikušajā sprādzienā Ādažu poligonā.

Aizsardzības ministrija izmaksās 20 000 latu Ādažu poligona Franču kurgānā nelaimes gadījumā smagu veselības bojājumu guvušā jaunsarga Jēkaba Dreimaņa mātei.

Kompensāciju izmaksās no Aizsardzības ministrijas Militārpersonu pensiju fonda.

Jau vēstīts, ka 23.oktobra pēcpusdienā Ādažu poligonā sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā astoņi zemessargi un viens jaunsargs. Viens no cietušajiem zemessargiem no gūtajiem ievainojumiem mira. Sprādzienu izraisīja kāda zemessarga somā paslēpts spridzeklis.

Aizsardzības ministrijas dienesta izmeklēšanā secināts, ka negadījums noticis cilvēciskā faktora dēļ, rupji pārkāpjot drošības instrukcijas un normatīvo regulējumu. Sprādziens noticis pēc kaujas šaušanas, brīdī, kad vienība devās uz savu dislokācijas vietu. Dienesta izmeklēšanas laikā nav gūti tieši pierādījumi sistemātiskiem trūkumiem Zemessardzes (ZS) mācību plānošanā, organizēšanā vai norisē, tostarp nav gūti pierādījumi sistemātiskai alkohola lietošanai ZS 17.bataljonā mācību laikā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka atbildīgais zemessargs ir iesaistījis jaunsargu pēc savas personīgās iniciatīvas, neinformējot par to Jaunsardzes centra vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) amatpersonas. Līdz ar to jaunsargam nebija atļauts piedalīties mācībās.

Balstoties uz dienesta izmeklēšanas ziņojumā paustajiem faktiem, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) uzdevis ZS štāba virsseržantu Juri Kārkliņu izslēgt no ZS, bet ZS kapteini Gvido Svikli atvaļināt no aktīvā dienesta.

Lai arī sprādzienā cietušajam Kārkliņam, kura somā detonēja spridzeklis, jau slimnīcā konstatēts alkohola reibums, dienesta izmeklēšanā nav gūti pierādījumi, ka viņš savus pārkāpumus būtu izdarījis tieši reibumā.

Aizsardzības ministrija arī otrdien rosinās valdību piešķirt kompensāciju sprādzienā cietušajam jaunsargam. Tiem zemessargiem, uz kuriem atbildība negulstas, tiks izmaksātas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem paredzētajā apmērā.

Pabriks pēc Jaunā gada arī plānojis apmeklēt Zemessardzes vienības un aprunāties ar zemessargiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!