Foto: DELFI

Lai gan joprojām turpinās izmeklēšana par pagājušā gada nogalē notikušo sprādzienu Rīgas pašvaldībai piederošā mājā Melnsila ielā, dzīvokļu īpašnieki pauduši vēlmi ēku atjaunot, izskanēja otrdien, 29. jūnija, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē.

Jau vēstīts, ka Rīgā Āgenskalnā, Melnsila ielā 2, 31. decembrī uzsprāga un daļēji sabruka daudzdzīvokļu māja. Sprādziens nogranda neilgi pirms pusdiviem naktī. Negadījumā cieta seši cilvēki un viens gāja bojā.

Komitejas sēdē Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inga Gulbe pauda, ka pašvaldība var piedāvāt divu veidu palīdzību – pabalstu dzīvokļa atjaunošanai vai pašvaldības īres dzīvokļa tiesības, ja ir atzinums, ka dzīvojamā telpa ir gājusi bojā.

Līdz šim departamentā saņemti sešu dzīvokļu īpašnieku iesniegumu par pabalsta piešķiršanu. Iepriekšējās komitejas sēdēs izskanējis, ka pabalsta apmērs sasniedz 10 000 eiro. Savukārt viena dzīvokļa īrniece pēc nelaimes gadījuma saņēma pašvaldības piešķirtu sociālo dzīvokli.

Vienlaikus Gulbe pauda, ka dzīvokļu īpašnieki pauduši vēlmi sprādzienā cietušo ēku atjaunot. Joprojām turpinās izmeklēšana, lai noskaidrotu cēloni 31. decembra sprādzienam, norādīja Gulbe.

Arī "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāvis Rolands Neimanis norādīja, ka dzīvokļu īpašnieki lēmuši nodibināt biedrību, vienojušies par uzkrājumu sadali un vērsušies Rīgas domē ar lūgumu pagarināt termiņu īpašuma sakārtošanai, jo cer, ka pēc policijas slēdziena saņemšanas vainīgā puse izrādīsies Rīgas pašvaldība.

Patlaban ēka ir iekonservēta, ir izveidots gājēju tunelis, nostiprinātas sienas un ēkas pārvaldīšanas maksa, tostarp par komunālajiem pakalpojumiem, ir samazināta līdz minimumam, minēja Neimanis. Tāpat ēkas sienā vairs nav nostiprināti garām braucošā sabiedriskā transporta vadi.

Vienlaikus komitejas deputāts Valdis Gavars (NA/LRA) pauda, ka domei vajadzētu dibināt iekšēju pašvaldības fondu, ar kura palīdzību šādos nelaimes gadījumos varētu palīdzēt iedzīvotājiem un ātrāk sakārtot nelaimes gadījumos cietušas ēkas, iedzīvotājiem pēc tam līdzekļus laika gaitā atdodot atpakaļ pašvaldībai.

Saistībā ar notikušo policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!