Pretkorupcijas, kā arī Mandātu un iesniegumu komisija otrdien kopsēdē spriedīs par profesores Skaidrītes Lasmanes vadībā izstrādāto deputātu Ētikas kodeksa projektu un arī tā ieviešanas mehānismu deputātu praktiskajā darbā.
Saeimas Pretkorupcijas komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis pastāstīja, ka komisiju kopsēde iecerēta tāpēc, ka deputātu ētikas kodeksa pieņemšanas gadījumā Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija varētu būt atbildīgā komisija, kas izvērtētu ar deputātu ētiku saistītos jautājumus.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas vadītāja Ingrīda Labucka BNS atzina, ka arī citu valstu parlamentos tieši Mandātu komisija risina ar deputātu ētiku saistītos jautājumus, un pauda pārliecību, ka arī Saeimā viņas vadītā komisija varētu uzņemties šo pienākumu, jo komisija ar deputātu uzvedību saistītos jautājumus izskatījusi arī līdz šim.

Sagatavotajā Ētikas kodeksa projektā teikts, ka "kodekss veidots ar mērķi atgādināt un uzturēt spēka uzticamu, godprātīgu, taisnīgu un atbildīgu domāšanas veidu un rīcību", tā uzdevums "ir atvieglot deputātiem veikt savus valstiskos pienākumus Saeimā attiecībās ar vēlētājiem un sabiedrību kopumā, lai nodrošinātu demokrātisku un rezultatīvu Latvijas valsts pārvaldi". Kodekss nosaka "pareizas uzvedības normas deputātiem un sniedz sabiedrībai instrumentu tās priekšstāvju rīcības vērtēšanai".

Kodeksa projektā runāts par septiņiem galvenajiem principiem un vērtībām - uzticība, godprātība, taisnīgums, pienākums un atbildība, cieņa un pašcieņa, drosme un pašatdeve.

Sagatavotais kodeksa projekts paredz, ka "deputāti vienmēr rīkojas tā, lai nostiprinātu un veicinātu pamatotu sabiedrības uzticēšanos Saeimas darbībai", "nav pieļaujama jebkura lemšana interešu konfliktā", "deputāti neizmanto savu ietekmi, lai kādu lietu valsts pārvaldes iestādēs vai tiesās izlemtu kādas fiziskas vai juridiskas personas labā".

Projekts arī paredz, ka "deputāti atturas no konfidenciālas informācijas izmantošanas personīga labuma gūšanai".

Kodekss reglamentē arī deputātu uzvedību Saeimas tribīnē. "Par nosodāmu atzīstama pašmērķīga parādīšanās tautai ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību Saeimas tribīnē", "savās runās deputāti tiecas pēc konkrētības un precizitātes, balstās uz godīgiem racionāliem argumentiem un izvairās no demagoģijas".

Tāpat kodeksā deputāti aicināti "ievērot taupību" - "pieticīgi un pēc iespējas racionālāk izmantot piešķirtos valsts līdzekļus" un tos tērēt tikai darba nolūkā. Kodeksā uzsvērts, ka "likumi pieņemami tikai un vienīgi valsts un sabiedrības interesēs" un deputāti neuzņemas saistības lobiju interesēs, ja tās ir pretrunā ar šīm interesēm.

Projektā noteikts, ka "ar savu dzīves stilu un uzvedību deputāti apliecina cieņu pret likumiem un morāli". Par "zemisku atzīstamas intrigas un atriebība kā atbilde uz pamatotu kritiku". Ētikas kodeksa projektā regulēti arī deputātu saskarsmes principi - "deputāti ciena otru, kritizējot izvairās no cieņu aizskarošiem apvainojumiem, balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju".

"Apstrīdot citas personas viedokli, deputāti balstās uz cilvēktiesībām un argumentācijai neizmanto sava oponenta tautību, dzimumu, reliģisko piederību vai sociālo izcelsmi," teikts projektā.

Kodeksā deputāti arī aicināti pastāvīgi izglītoties, apgūt savas un citu valstu demokrātijas un politiskās kultūras teoriju un pieredzi, "lai to radoši izmantotu savā darbā Latvijas valsts un sabiedrības labā".

"Deputāti kopj runas kultūru un valodu, ar savu valodas kultūru apliecinot atbalstu Latvijas nācijai un kultūrai," teikts sagatavotajā projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!