Foto: LETA

Nelegālajiem imigrantiem paliekot uz Baltkrievijas-Latvijas robežas un nerodoties laicīgam humānam risinājumam, Valsts robežsardze sola nepakļaut mazākaizsargātas personas dzīvības briesmām, trešdien žurnālistiem sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Viņš skaidroja, ka līdz ar ārkārtējo situāciju Valsts robežsardzei ir dotas plašākas tiesības panākt, lai persona nekavējoties atgrieztos valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsojusi robežu. Tomēr arī vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas robežsardzei bija tiesības aicināt cilvēkus nepārkāpt robežu, ja robežsargi paspēja laicīgi ierasties notikuma vietā.

Vaicāts, kas notiek ar Latvijas atgrieztajiem robežpārkāpējiem, ja Baltkrievija tos neņem pretī, Pujāts atbildēja, ka, ja ārzemnieki spējuši ierasties līdz robežai, tad nevajadzētu būt sarežģījumiem arī atgriezties atpakaļ.

"Viņi, cik zinu, ieradušies tūrisma nolūkā ceļot pa Baltkrieviju, tātad var turpināt savu ceļojumu tūrisma nolūkā pa valsti," piebilda Pujāts.

Ja Latvijas atgrieztie robežpārkāpēji tomēr paliks uz abu valstu robežas un nedosies prom, tad pie attiecīgiem apstākļiem ir pieļaujami izņēmumi attiecībā uz mazākaizsargātām personām. "Mēs skatīsimies, kādā virzienā tās personas dosies. Ja neradīsies laicīgs humāns risinājums, tad vērtēsim situāciju. Protams, ka nepakļausim mazākaizsargātas personas dzīvības briesmām, taču jāsaprot, ka bērnam ir māte klāt, kas spēj rūpēties par savu atvasi," skaidroja Pujāts.

Jau ziņots, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Ar rīkojumu Valsts robežsardzei dotas tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai persona nekavējoties atgrieztos valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu.

Teritorijā, kurā izsludināta ārkārtējā situācija, robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs netiks pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un Valsts policijai sniegt palīdzību robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Otrdien par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 77 personas.

Savukārt aizvadītajā naktī, kad stājās spēkā rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, robežsardze novērsusi 56 personu mēģinājumus nokļūt Latvijā.

Kopumā laikā no 6. augusta līdz 10. augustam par Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 295 personas. Kopumā šogad par šīs robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 355 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!