Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan "Saskaņas" Saeimas frakcija saprot Latvijas cilvēku bažas sakarā ar masveida nelegālās imigrācijas mēģinājumiem, tomēr frakcija lūdz valdību rīkoties atbilstoši valsts saistībām cilvēktiesību jomā, norādīts frakcijas izplatītajā paziņojumā medijiem.

Paziņojumā minēts, ka "Saskaņas" Saeimas frakcija saprot Latvijas cilvēku bažas sakarā ar masveida nelegālās imigrācijas mēģinājumiem uz ES robežas ar Baltkrieviju.

"Mēs aicinām valdību savlaicīgi un aktīvi rīkoties, lai novērstu šīs darbības iespējamas negatīvas sekas Latvijas, un pirmām kārtām – Latgales iedzīvotājiem," norāda frakcijā.

Tajā pašā laikā "Saskaņa" atgādina, ka Latvijai kā demokrātiskai valstij ir pienākums ievērot savas saistības cilvēktiesību jomā, pieņemt un izskatīt patvēruma pieteikumus un nepieļaut Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3. panta (aizliegums pakļaut spīdzināšanai vai cietsirdīgai vai pazemojošai apiešanai) pārkāpumus, it īpaši attiecībā uz sievietēm un bērniem.

"Mēs pieprasām, lai valdība rīkotos atbilstoši valsts saistībām cilvēktiesību jomā, īpaši ņemot vērā, ka šobrīd atbildību par Iekšlietu ministriju uzņēmusies partija, kas pasludināja visu cilvēku tiesības par savu prioritāti," norādīts paziņojumā.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 10. augustā, lēma izsludināt ārkārtējo situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Ar IeM rīkojumu noteikts pienākums Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Valsts policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas apsardzē, lai nepieļautu tās nelikumīgu šķērsošanu.

Valsts robežsardzei, konstatējot personas nelikumīgu Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanu, ir tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai nekavējoties atgrieztu personu valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsoja valsts robežu.

Rīkojumā arī noteikts, ka ārkārtējās situācijas laikā tas skartajā teritorijā izvietotajās Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs netiks pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Toties NBS uzdots nodrošināt infrastruktūru un vietu, kur izmitināt robežu nelikumīgi šķērsojušos.

Nepieciešamības gadījumā MK var lemt par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu, izmantojot ES civilās aizsardzības mehānisma, NATO, kā arī citu starptautisko sadarbības organizāciju un ārvalstu platformas.

Vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī uz Latvijas-Baltkrievijas robežas aizturēti 77 robežpārkāpēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!