Foto: F64
Ja tiesa atcels Latvijas energokompānijas "Latvenergo" jaunos tarifus, radīsies nopietnas problēmas, otrdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

Pēc viņa teiktā, atceļot tarifus, "Latvenergo" meitasuzņēmumam "Sadales tīkls" radīsies problēmas. "Mēs nonāksim līdz situācijai, ka tas ["Sadales tīkla" līnijas] sabruks kā vecs kāršu namiņš," sacīja Lokenbahs, skaidrojot, ka tās vairs nespēs nodrošināt savas funkcijas.

SPRK vadītājs uzsvēra, ka līniju funkcionēšanai nepieciešamas papildu investīcijas.

Tāpat Lokenbahs vērsa uzmanību uz to, ka elektroenerģijas tarifi nav paaugstināti divus gadus. Ja tarifi netiks mainīti tagad, tas neatbildīs Eiropas politikai, netiks ieviests tirgus princips, un netiks atjaunoti pamatlīdzekļi, viņš uzsvēra.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars savukārt apliecināja, ka Latvija ir tiesiska valsts un saņemtos pieteikumus vērtēs tiesa. Viņš pašlaik nevērtēja to, kas notiks, ja tiesa jaunos "Latvenergo" tarifus atcels.

Jau vēstīts, ka tiesā kopumā saņemti 18 pieteikumi par SPRK 18.februāra lēmumu, ar kuru jaunie " Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem. Līdz šim ierosinātas ir deviņas lietas. Vairāki iesniegtie pieteikumi tajos konstatēto trūkumu dēļ atstāti bez virzības.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati (Ls)/kWh, savukārt no 1201 kWh tiek piemērots pamata tarifs - 0,1074 Ls/kWh.

Kompānijā iepriekš norādīja, ka jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kWh.

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi - "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!