Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) pieprasījis "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra" (LVĢMC) valdes priekšsēdētāja Andra Leitasa paskaidrojumus saistībā ar centra darbībā atklātajiem pārkāpumiem. Kādi tieši ir šie atklātie pārkāpumi, pagaidām gan netiek paskaidrots, bet centra vadītājs pārmetumus noliedz.

Ministrijas rīcībā ir informācija, ka centrs nepietiekami uzraudzījis nekustamos īpašumus un darījumu ar tiem, tāpat arī grāmatvedības uzskaite nav notikusi saskaņā ar normatīvajiem aktiem, portālu "Delfi" informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Ministrs ceturtdien uz tikšanos bija aicinājis Leitasu, lai iztaujātu viņu par atklātajiem pārkāpumiem, un sarunas laikā pieprasīja iesniegt rakstisku paskaidrojumu par pārkāpumiem un informēt par to novēršanu.

Leitas portālam "Delfi" apstiprināja, ka ticies ar Sprūdžu un viņi pārsprieduši Valsts kontroles ziņojumu par LVĢMC šogad veikto pārbaudi par centra darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām. VK ziņojumā, ar kuru Leitas ieteica iepazīties, neesot norādīts uz pārkāpumiem, bet gan sniegti ieteikumi situācijas uzlabošanai, kas arī tikšot īstenoti un situācija sakārtota.

Leitas uzsvēra, ka gadījumā, ja VK būtu konstatējusi pārkāpumus, tad par tiem būtu ieteikts vērsties prokuratūrā un tas neesot noticis un prokuratūrai neesot ziņots.

Leitas atgādināja, ka laikā, kad centrs kļuvis par valsts kapitālsabiedrību, tas strādājis ekstremālos apstākļos, turklāt neesot bijuši pilnībā izstrādāti visi normatīvie akti un citi dokumenti. Patlaban situācija esot sekojoša: VK paudusi savu viedokli un tagad Leitasam esot dots laiks līdz pirmdienai, lai viņš izteiktu savus apsvērumus. Pēc tam ministrs pieņemšot gala lēmumu. Domstarpības esot par VK atzinuma apkopojošo daļu.

"Kapitālsabiedrības vadītāja kompetencē ir divi svarīgi jautājumi - tās pamatdarba nodrošināšana, ienākumu palielināšana, bet vienlīdz būtiski ir arī nodrošināt likumdošanai atbilstošu un pilnīgu finanšu dokumentāciju. Tikai kopā šīs divas lietas liecina par vadītāja spēju kontrolēt, uzraudzīt un sekmīgi vadīt kapitālsabiedrības darbu," uzsver Sprūdžs.

Sprūdžs arī piebilst - ja ministrijas vadība prasa godīgu un rūpīgu darbu no pašvaldībām un to kapitālsabiedrībām, ir vēl svarīgāk gluži kā paraugam strādāt arī pašiem un nodrošināt kārtību ministrijas pārraudzītajās iestādēs un kapitālsabiedrībās.

LVĢMC ir valstij piederoša sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras kapitāldaļu turētājs ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Centra galvenie mērķi ir vides informācijas apkopošana un informācijas sniegšana, zemes dzīļu resursu apzināšana un izvērtēšana, valstij piederošo bīstamo atkritumu apsaimniekošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!