Foto: LETA

Edmunds Sprūdžs, kurš aizvada pēdējās nedēļas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā, ”ņēmis pie sirds” par budžeta likuma sagatavošanu atbildīgās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas noraidošo attieksmi pret viņa piedāvājumu no nākamā gada ar dabas resursu nodokli (DRN) aplikt dažādus drukātus reklāmas materiālus, piemēram, plakātus un bukletus.

Saeimas Budžeta komisijas darbu, izvērtējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumus par DRN piemērošanu reklāmām, Sprūdžs vērtē kā "absolūtas neprofesionalitātes paraugsstundu", kuras laikā vairāku mēnešu garumā tapušie priekšlikumi esot vērtēti "balagāna" atmosfērā, turklāt "demonstrējot nekompetenci un neiedziļināšanos".

"Vairākiem Saeimas budžeta komisijas deputātiem ir nopietni jāpārdomā, kā viņi izmanto tautas doto mandātu, jo veids, kādā tiek skatīti valstiski svarīgi likumprojekti, ir zem katras kritikas un degradē parlamentāro kultūru," paziņojumā medijiem  pauž Sprūdžs.

Proti, komisijas deputāti, vērtējot VARAM ierosinājumus, cita starpā esot spriedelējuši par erotisko žurnālu "Princese" un "Žirafe" aplikšanu ar DRN, ko VARAM piedāvātie likuma "Par dabas resursu nodokli" grozījumi nemaz neparedz.

"Ir ļoti skumji, ka vairāk kā 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas, parlamentā valstiski svarīgi likumprojekti tiek izskatīti šādā līmenī. Var droši apgalvot, ka jebkura dzīvokļa kooperatīva kopsapulce notiek augstākā līmenī," uzsver ministrs.

"Vēl jo vairāk žēl tā darba, laika un ieguldījuma, kādu ir veikuši vides eksperti un ministrijas darbinieki, izstrādājot likumprojektu, saskaņojot to starp ministrijām, vairākkārt virzot uz Ministru kabinetu, strādājot ar priekšlikumiem no dažādām nozarēm. Daudzu tādu cilvēku, kuriem reāli rūp vides kvalitāte un dabas resursu efektīva izmantošana darbu, tik neprofesionāla komisijas darba dēļ šobrīd nākas norakstīt," piebilst saērcinātais Sprūdžs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas Budžeta komisija jau 31. oktobrī nolēma nesteigties ar reklāmas materiālu aplikšanu ar nodokli, jo pastāv neskaidrības par nodokļa piemērošanu un nav izvērtēta DRN ieviešanas ietekme uz poligrāfijas nozari.

Arī VARAM pāris nedēļu laikā ir mainījusi savu viedokli par to, ar cik lielu nodokli Latvijā jāapliek reklāmas bukleti. Sākotnēji iesniegtie DRN likuma grozījumi tā dēvētos neadresētos pasta sūtījumus paredzēja aplikt ar nodokli 1,30 eiro apmērā par kilogramu, bet uz likuma otro lasījumu VARAM savas domas bija mainījusi un rosināja no nākamā gada reklāmas materiāliem piemērojamo DRN noteikt 0,57 eiro apmērā par kilogramu.

Atbilstoši VARAM piedāvājumam, DRN par reklāmas iespieddarbiem būtu jāceļ pakāpeniski - 2015. gadā tam būtu jāpieaug līdz 0,78 eiro par kilogramu, bet no 2016. gada - līdz 1 eiro par kilogramu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!