Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) neredz pamatojumu, kāpēc Jūrmalas mēra amata pienākumu pildīšanai bija jāiegādājas zeltīta amata ķēde, jo, viņaprāt, šo naudu varēja ieguldīt lietderīgāk, piemēram, iegādājoties labas kurpes un uzvalku.

"Tas ir spļāviens sejā Jūrmalas iedzīvotājiem, iespējams, ka tas ir spļāviens sejā visiem Latvijas iedzīvotājiem," tā Sprūdžs komentēja zeltītās amatu ķēdes izgatavošanu Jūrmalas mēram Gatim Truksnim.

Ministrs pauda, ka neredz pamatojumu, kāpēc tieši šis ir brīdis, kad pašvaldības publiskie resursi būtu jātērē šāda līmeņa reprezentācijas lietām, kas īsti nemaz nav pašvaldības līmeņa reprezentācijas lietas. Viņš saprastu, ja šī nauda tiktu tērēta mārketinga aktivitātēm, nolūkā pašvaldībai piesaistīt uzņēmējus, investorus.

"Es atvainojos, bet vai Jūrmalas mēram ir jāstaigā ar kaut kādu ķēdi tāpēc, lai viņš tādā veidā kaut kā labāk piesaistītu investorus? Es domāju labāka investīcija būtu vienā labas kvalitātes uzvalkā, labās kurpēs un kaklasaitē, nevis kaut kādā ķēdē," neizpratnē bija Sprūdžs. Viņaprāt, tas nav pietiekams attaisnojums, ka arī citu pilsētu mēriem ir līdzīgas amata ķēdes. "Ja visi lec krāsnī, jūs arī leksiet?" vaicāja ministrs.

"Mēs neredzam normatīvo regulējumu, kas ļautu pašvaldībai šādu ķēdi iegādāties. Ja Jūrmalas pašvaldība var parādīt, kurš likums viņiem atļauj šādu ķēdi iegādāties, mēs esam gatavi uzklausīt un tad arī attiecīgi to vērtēsim. Bet pašlaik neredzam pamatu šādiem izdevumiem pašvaldības budžetā," noteica Sprūdžs.

Truksnis pēc saņemtās kritikas uzrakstīja pašvaldības grāmatvedei rezolūciju, kurā lūdzis katru mēnesi no viņa algas ieturēt 500 latu līdz brīdim, kamēr kopējā summa nosegs zeltītās amata ķēdes iegādes izmaksas jeb 3000 latu.

Truksnis pastāstīja, ka šādi rīkojies, lai pārtrauktu spekulācijas par taupības tēmu. Kad mērs amata ķēdes tēriņus būs nosedzis, tā paliks Jūrmalas domes īpašumā kā dāvana turpmākajiem pilsētas mēriem.

"Šāds lēmums liecina par to, ka Trukšņa kunga ķēdes iegāde nav bijusi līdz galam izsvērta no pašvaldības iedzīvotāju interešu viedokļa. Ja ik reizi, kad pašvaldība pieņem savu iedzīvotāju interesēm neatbilstošu lēmumu, viņiem nāktos atbildēt ar savām personīgajām finansēm, mēs dzīvotu daudz labāk pārvaldītās pašvaldībās un valstī," tā Trukšņa lēmumu komentēja Sprūdžs.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija prasījusi Jūrmalas domei iesniegt paskaidrojumus par 3000 latu vērtās zeltītās amatu ķēdes izgatavošanas lietderību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!