Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) jauno samaksas kārtību par iebraukšanu Jūrmalā neuzskata par labāko risinājumu, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Barševska.

Lai gan ministrs atbalsta ikvienas pašvaldības centienus palielināt savus ienākumus, viņam neesot saprotama jaunā nodevu sistēma par iebraukšanu Jūrmalā. Pēc politiķa domām, noteikti ir labāki risinājumi, kā iekasēt naudu no tūristiem un tranzītbraucējiem, taču šī sistēma neesot tā labākā.

Ministrs no Jūrmalas domes vēlētos dzirdēt detalizētāku pamatojumu par to, kāpēc šāda nodevu sistēma ir nepieciešama. Tāpat viņš gribētu redzēt detalizētāku šīs iegūtās naudas izlietojumu tūrisma infrastruktūras un tranzītceļu sakārtošanā. Viņaprāt, šī nav tikai Jūrmalas problēma, jo nauda tiek iekasēta ne tikai no šīs pilsētas iedzīvotājiem, proti, galvenie maksātāji ir citu Latvijas pilsētu iedzīvotāji un nedaudz arī ārvalstnieki, tāpēc ir svarīgi šādu lēmumu pieņemšanā ņemt vērā ne tikai jūrmalnieku, bet arī citu Latvijas pašvaldību un atbildīgo institūciju viedokļus.

Patlaban iebraukšanas nodeva ir jāmaksā ne tikai tūristiem un tranzītbraucējiem, bet ikvienam pilsētā iebraukušajam, tostarp ciemojoties privāti vai darba darīšanās un nekādi neizmantojot Jūrmalas kūrorta potenciālu.

Jau ziņots, ka Jūrmalā no 30.septembra stāsies spēkā jauna iebraukšanas maksas kārtība. No 30.septembra līdz 1.aprīlim Jūrmalā varēs iebraukt bez maksas, taču jau no nākamā gada aprīļa vasaras periodā, līdz septembra beigām, caurlaides būs dārgākas - par tām būs jāmaksā 1,50 lati jeb aptuveni 2,13 eiro. Šīs izmaiņas skars arī nodevas samaksu par viena mēneša un sešu mēnešu iebraukšanas atļaujām.

Maksa par iebraukšanu Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā tiek noteikta atbilstoši Jūrmalas pilsētas domes saistošajiem noteikumiem "Par transporta līdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā". Savukārt automašīnas Jūrmalas pilsētā vietās, kur atļauta autotransporta novietošana, var novietot bez maksas, izņemot privātās autostāvvietas.

Ieņēmumi, ko pašvaldība iegūst no samaksātās iebraukšanas nodevas, tiek izlietoti tranzīta satiksmes ierobežošanai, tūrismam un kūrorta attīstībai labvēlīgas vides radīšanai, vides aizsardzībai, kultūras pieminekļu aizsardzībai, kā arī citiem vides uzturēšanas pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!