Foto: LETA

Varbūtība, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs tiks atlaistas no amata, ir simts procenti, žurnālistiem pirmdienas rītā pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Reformu partija).

Uz jautājumu, kāda ir varbūtība, ka Lembergs tiks atlaists, ministrs atbildēja lakoniski: "100%."

Vienlaikus gan viņš norādīja, ka pirms tam jāizvērtē Lemberga sniegtais paskaidrojums un "jāiziet visa procedūra". "Taču pašreizējos apstākļos es neredzu, ka lēmums varētu būt citādāks," teica ministrs.

Ministrs pagaidām nevēlējās minēt nevienu konkrētu uzņēmumu, kurā Lembergs un viņa bērni Anrijs un Līga varētu būt patiesi labuma guvēji, jo tie esot komersanti, kuri turpina darboties.

"Bet, piemēram, [pārkāpumu sarakstā ir] uzņēmumu kapitāldaļu privatizācija, kā arī lēmumi par līgumslēgšanas tiesību piešķiršanu uzņēmumiem, kas pieder sev [Lembergam] vai saviem ģimenes locekļiem," viņš piebilda.

Uz jautājumu, kāpēc VARAM ar lūgumu Lembergam paskaidrot savu "saimniekošanu" pašvaldībā un brīvostā ar pieņemtiem vairākiem simtiem lēmumu, nākusi klajā tikai tagad, ministrs atbildēja, ka tur neesot nekā pēkšņa un iepriekš šādas informācijas ministrijas rīcībā neesot bijis.

"Tur nekā pēkšņa nav, tā ir informācija, kas VARAM rīcībā nekad nav bijusi. Tā ministrijas rīcībā nonāca tikai tad, kad prokuratūra šādu informāciju mums lūdza vērtēt," klāstīja Sprūdžs un atzina, ka sniegtā informācija esot bijusi "pārsteidzoša".

Ministrs arī nevēlējās precizēt, kādas summas Lembergs, veicot nelikumīgas aktivitātes, varētu būt guvis. "Es negribu runāt par neko konkrētu pašlaik," viņš uzsvēra.

Savukārt Ventspils pilsētas domē aģentūra BNS uzzināja, ka dome jau 12.oktobrī ir sagatavojusi un nosūtījusi atbildes vēstuli Sprūdžam uz viņa atsūtīto vēstuli par paskaidrojumu sniegšanu.

Vēstulē, ko parakstījis Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, norādīts, ka Lembergs par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts ar 2009.gada 1.jūlija Ventspils pilsētas domes lēmumu, atbilstoši kam Lemberga pilnvaru termiņš beidzas 2013.gada jūnijā. Līdz ar to ministrs Sprūdžs neesot tiesīgs prasīt paskaidrojumus par laika periodu pirms 2009.gada 1.jūlija, kas nav šo pilnvaru termiņa ietvaros.

Vēstulē arī teikts, ka, izvērtējot Sprūdža pieprasījumu par paskaidrojumu sniegšanu, secināms, ka tas ir pārrakstīts no Ģenerālprokuratūras apsūdzībā minētajiem apgalvojumiem.

Dome informējusi Sprūdžu, ka jau četrus gadus notiek tiesvedība un par apgalvojumiem, kuri minēti ministra Sprūdža vēstulē, nav notiesājoša sprieduma, ar kuru būtu nostiprināta apsūdzētā vaina.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis intervijā aģentūrai BNS sacīja, ka pašvaldības priekšsēdētāja amata zaudēšana automātiski neietekmēs Lemberga amatu brīvostas pārvaldē. "Četrus locekļus ostas valdē deleģē pašvaldība ar tās lēmumu ‒ deputātu balsojumu. Tātad jābūt arī balsojumam par atcelšanu vai kāda cita deleģēšanu," piebilda ministrs.

Jau vēstīts, ka pašvaldību lietu ministrs no Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") pieprasījis paskaidrojumus par pašvaldībā un brīvostā pieņemtiem vairākiem simtiem lēmumu, kuru dēļ viņš nonācis interešu konfliktā.

Ministrijā informēja, ka Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas juristu atzinums skaidri norādot, ka Lembergs nonācis interešu konflikta situācijā ne mazāk kā 350 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vismaz 25 komersantiem, kuri darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā un kuros viņš un viņa bērni - Līga Lemberga un Anrijs Lembergs  - bijuši patiesie labuma guvēji. Paskaidrojumi Lembergam jāsniedz 15.oktobrī.

Ziņots arī, ka vairākus gadus ilgst krimināllietas izskatīšana pret Ventspils mēru Lembergu, kurš apsūdzēts par vairākiem likumpārkāpumiem, tostarp kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Krimināllietas dēļ viņam noteikts aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Tostarp aprīļa beigās prokurors bija lūdzis VARAM izskaidrot domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja kā valsts amatpersonu pienākumu apmēru. VARAM sniedza atbildi, taču prokuratūra nekomentēja, vai lūgs tiesai pārskatīt Lembergam drošības līdzekli. Bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!