Foto: LETA

Latvijas Lielo pilsētu apvienības gatavība prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) demisiju neesot pārsteigums, jo saistāma ar aizvainojumu un ļoti apjomīgu saimniecisku interešu aizskaršanu ministra darbības dēļ, portālam "Delfi" norādīja Sprūdžs.

"Informācija par Latvijas Lielo pilsētu apvienības gatavību prasīt demisiju nepārsteidz. No pirmās dienas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā esmu strādājis Latvijas iedzīvotāju, nevis atsevišķu grupējumu interesēs. Virzot grozījumus it kā līdz šim neaizskaramajā atkritumu apsaimniekošanas jautājumā, kā arī virzot iniciatīvu par pašvaldību referendumiem, esmu aizskāris ļoti apjomīgas saimnieciskas intereses, aiz kurām stāv "lielsaimnieki". Tas ir daudzu miljonu bizness, kas iepriekš kalpojis kā atsevišķu partiju un to sponsoru barotava. Šīm lietām pienācis laiks mainīties, un tam es neatlaidīgi strādāju," viņš norādīja.

Ministrs uzsvēra, ka "valsts naudas izsaimniekotāji", kurus ārkārtas Saeimas vēlēšanas patrieca no valdības, patlaban koncentrējušies atsevišķās pašvaldībās. Sprūdža  nevēlēšanās strādāt šo pašvaldību saimnieku interesēm un atsevišķu pašvaldību vadītājiem neērtās reformas ir vienīgais patiesais iemesls, kāpēc izteikts demisijas pieprasījums.

"Taču mani priecē tas, ka starp lielo pilsētu mēriem nav vienprātības, jo starp viņiem ir arī tādi, kas atbalsta visas vai arī daļu no tām reformām, kuras es piedāvāju. Es katru dienu ar vairākiem mēriem tiekos vai runāju telefoniski," norādīja ministrs.

Sprūdžs uzsvēra - vairāki šo pilsētu mēri kopš viņa kļūšanas par ministru ir bijuši spiesti saskarties ar ministrijas rīcību gan gadījumos, kad šo rīcību ir prasījis KNAB, Valsts Kontrole, gan arī sabiedrības spiediena rezultātā. Tās ir gan skaļās lietas – saistībā ar Lembergu, gan Valsts kontroles revīzijas atklājumi Jelgavā, gan arī jocīgā situācija ar mēra dārgo amata ķēdi Jūrmalā.

"Iespējams, ja te būtu cits ministrs, šīs lietas nemaz netiktu tālāk virzītas, kamēr es uzskatu, ka šādu lietu novēršanā joprojām esmu izdarījis pārāk maz. Un šajā Apvienības publiskajā retorikā es saskatu neslēptu aizvainojumu," viņš teica.

Jau vēstīts, ka – ja tuvākajā laikā nebūšot redzamas reālas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunds Sprūdža (RP) darbības, Latvijas Lielo pilsētu apvienība (LLPA) prasīs ministra demisiju, brīdina LLPA izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

LLPA pārstāvji ceturtdien tikās ar valsts prezidentu Andri Bērziņu un arī viņam pauda savas bažas par nozares ministra darbību un par to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ignorē pašvaldību argumentus problēmu risināšanā, kā arī virza neracionālas reformas, kas tendētas uz valsts attīstības bremzēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!