Foto: LETA

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža iniciatīvas trešdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (turpmāk – VARAM) turpinājās diskusija par iepriekš VARAM apzinātajiem risinājumiem pašvaldību pārvaldības uzlabošanu Latvijā, informē VARAM.

Diskusijas ievadā ministrs Sprūdžs vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka šobrīd ir pēdējais brīdis, lai pirms nākamajām pašvaldību vēlēšanām izšķirtos, par to vai esam gatavi izmanīt un padarīt pašvaldības atbildīgākas, efektīvākas, caurspīdīgākas, kā arī rīcībspējīgākas un iedzīvotājiem izprotamākas.

"Mans, kā Reformu partiju pārstāvošā ministra uzdevums ir reformēt un uzlabot pašvaldību darbu, padarot to maksimāli efektīvu un rīcībspējīgu un mainīt atsevišķus aspektus, kas acīmredzami šobrīd neveicina pašvaldību attīstību ilgtermiņā," teica Sprūdžs.

Klātesošie bija vienisprātis par nepieciešamību uzlabot pašvaldību pārvaldību, t.sk., nepieciešamību virzīt divus jautājumus – par pašvaldību deputātu skaita samazinājumu un pašvaldību izpildvaras un lēmējvaras nodalīšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Ilze Jurča uzsvēra, ka viennozīmīgi ir atbalstāma VARAM iniciatīva nodalīt pašvaldības izpildvaru un lēmējvaru un iespējams tas jādara šīs izpratnes plašākajā nozīmē, attiecinot arī uz pašvaldību kapitālsabiedrībām. Tādējādi tiktu pielikt punkts Latvijā piekoptajai praksei pēc pašvaldību vēlēšanām, kad vēlēšanās uzvārējušo politisku spēku interesēs tiek nomainītas personālijas gan izpildvaras, gan administrācijas līmenī.

Vienlaikus politikas centra PROVIDUS pētnieks labas pārvaldības programmā Gatis Litvins atzīmēja, ka jau Administratīvi teritoriālās reformas laikā bija jāveic pašvaldību lēmējvaras un izpildvaras nodalīšana, lai nodrošinātu, ka pašvaldībās tiek ievērots līdzsvara princips.

Babītes novada priekšsēdētājs Andrejs Ence un Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcēvičs atzina, ka pašlaik spēkā esošais normatīvais regulējums, nenodalot lēmējvaru no izpildvaras, rada virkni problēmu un mazina pašvaldību rīcībspēju pieņemt ilgtermiņa lēmumus un tos īstenot.

Tāpat Ence atbalstīja VARAM iniciatīvu samazināt pašvaldību deputātu skaitu, vēršot klātesošo uzmanību un atsevišķos gadījumos iedzīvotāju skaitam neloģiski deputātu skaitu. Arī Saeimas deputāte, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas pārstāve Lolita Čigāne piekrita nepieciešamībai pārskatīt un samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un nepieciešamību atgriezties pie deputātu skaita pirms Administratīvi teritoriālās reformas.

Arī Reformu partijas pārstāvis Ainārs Zābers un Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas deputāts Dāvis Stalte atzinīgi vērtēja VARAM uzsākto darbu pie pašvaldību pārvaldības uzlabošanu Latvijā, īstenojot gan deputātu skaita samazinājumu, gan pašvaldību izpildvaras un lēmējvaras nodalīšanu un nepieciešamību to darīt jau tagad, neatliekot šo jautājumu sakārtošanu pēc pašvaldību vēlēšanām.

Diskusijas laikā Latvijas Pašvaldību savienības (turpmāk - LPS) padomniece Sniedze Sproģe vērsa klātesošo uzmanību uz vienprātības trūkumu no LPS biedru puses saistībā ar VARAM iniciatīvām.

Diskusijas noslēgumā ministrs informēja par pārrunāto jautājumu turpmāko virzību – jau šīs vasaras laikā apstiprināt valdībā nepieciešamās izmaiņas normatīvajā regulējumā, lai jau rudens sesijas laikā šīs iniciatīvas apstiprinātu Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!