Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir neizpratnē, kāpēc pašvaldības tā vietā, lai lūgtu palīdzību Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), labprātāk apzināti pārkāpj likumu.

Sprūdžs intervijā aģentūrai LETA norādīja, ka viņu pārsteidz pašvaldību rīcība, proti, tās sūdzas, ka tas vai cits likums ir slikts, un tieši tāpēc tas tiek pārkāpts. Viņš apzinās, ka ir likumi, kuri tiešām ir sarežģīti vai pretrunīgi, taču tā vietā, lai vērstos savā ministrijā ar lūgumu grozīt likumu, pašvaldības to apzināti pārkāpj.

"Bet pašvaldības vienkārši ir pieradušas likumu pārkāpt un pēc tam taisnoties, ka likums ir slikts. Viņi pat neapiet likumu ar līkumu, bet pārkāpj un zina, ka pārkāpj," saka Sprūdžs, piebilstot, ka pašvaldības nereti uzskata, ka likuma pārkāpšana notiek iedzīvotāju interesēs.

Tomēr, viņaprāt, tas nav konstruktīvs darbs, bet gan tiesisks nihilisms. "Tie tur raksta sliktus likumus, tāpēc mēs viņus pārkāpsim. Tā taču nevar strādāt," sašutis ir ministrs.

Šo jautājumu viņš jau ar vairākiem pašvaldību vadītājiem ir pārrunājis un saņēmis apsolījumu, ka nākamajā reizē, kad būs neapmierinātība ar kādu likumu, par to informēs ministriju, nevis likums tiks pārkāpts. Savukārt ministrija vērtēs, vai konkrētais likums ir jāgroza.

"Kā tad galu galā mēs to likumu kvalitāti, vispār normatīvo aktu kvalitāti, uzlabosim. Viegli staigāt pašvaldībām apkārt un raudāt, ka likumi slikti, ka neko nevar izdarīt. Bet no kurienes tad tie uzlabojumi nāks, ja ne no pašvaldībām," vaicā Sprūdžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!