Foto: LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (Zatlera Reformu partija) pauž nožēlu, ka Ozolnieku pašvaldības deputāti, nolemjot Sprūdža rīkojumu saistībā ar smēķēšanu apstrīdēt Satversmes tiesā, devuši priekšroku populistiskiem trikiem.

Ministra viedokli pauda viņa padomniece Inese Auniņa.

Pirms Ozolnieku novada domes sēdes pirmdien ministrs aicināja pašvaldības deputātus racionāli izmantot šo iespēju un pēc būtības izvērtēt sagatavotos grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu", kas paredz iespēju pašvaldībai savā administratīvajā teritorijā noteikt smēķēšanas ierobežojumus.

"Sprūdžs pauž nožēlu, ka Ozolnieku domes deputāti priekšroku deva populistiskiem trikiem bez reālas izmantošanas iespējām, nevis konstruktīvai diskusijai un reāliem priekšlikumiem, kas sekmētu minēto grozījumu ātrāku pieņemšanu un spēkā stāšanos nesmēķējošo iedzīvotāju interesēs," norādīja Auniņa.

Jau vēstīts, ka Ozolnieku novada dome pirmdien ārkārtas sēdē nolēma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojumu atcelt pašvaldības aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu lodžijām apstrīdēt Satversmes tiesā

Ziņots arī, ka Sprūdžs atcēlis Ozolnieku novada domes aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem.

Rīkojumā minēts, ka pašvaldībām nav tiesiska pamata papildus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredzētajam noteikt smēķēšanas ierobežojumus savā teritorijā, izdodot par to saistošos noteikumus un paredzot administratīvo atbildību par šo ierobežojumu neievērošanu.

Ievērojot, ka saistošie noteikumi satur vienu normu, kas ir atzīstama par prettiesisku, saistošie noteikumi ir atceļami kopumā kā nelikumīgi.

Ozolnieku novada domnieki nolēma aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu namu balkoniem un lodžijām pēc sūdzību saņemšanas no vietējiem iedzīvotājiem.

Tomēr pašvaldības izstrādātais normatīvais akts bija pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu – pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu, jo tas neatbilst likumam "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām.

Tāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai neesot tiesiska pamata pašvaldības izstrādātos noteikumus saskaņot.

Veselības ministrija ir paudusi atbalstu iecerei aizliegt smēķēšanu uz daudzdzīvokļu namu balkoniem. Lai normatīvajos aktos noteiktu šādus smēķēšanas aizliegumus, plānots ierosināt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!