Šorīt plkst.8.49 pēc nocelšanas no sēkļa transportēšanas laikā nogrimis Latvijas armijas kuģis "Spulga". Kuģis nogrimis, jo tajā atkārtoti ieplūdis ūdens. Pēc svētdien panāktās vienošanās ar Zviedrijas glābšanas firmu "Roda Bolaget" par kuģa nocelšanu no sēkļa un nogādāšanu ostā šonakt plkst.2 uzsākti kuģa glābšanas darbi.
Pēc ūdens atsūknēšanas plkst.7 kuģis ar Zviedrijas krasta apsardzes velkoņa palīdzību tika nocelts no sēkļa. Tā transportēšanas laikā apmēram 2,5 jūdzes no avārijas vietas kuģis bīstami sasvērās.

Glābšanas kuģa apkalpei bīstamās situācijas dēļ kuģis bija jāpamet.

Jūras spēku komandieris Ilmārs Lešinskis sacīja, ka kuģa nogrimšanu mekādā gadījumā nevarot saistīt ar iespējami pieļautajām kļūdām tā transportēšanas laikā.

"Es šeit nekādas kļūdas neredzu.. Kuģis jau pēc avārijas bija cietis un deformējies, un, to noceļot un sākot vilkt, rādās jaunas deformācijas," klāstīja Jūras spēku komandieris.

Tāpat esot visai grūti nosaukt aptuveno kuģa vērtību, jo ir daudz kritēriju, pēc kuriem šādus aprēķinus veikt. "Bilances vērtība ir 20 tūkstoši latu," sacīja Lešinskis, norādot, ka "Spulga" bijis viens no diviem šāda veida kuģiem Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Jau vēstīts, ka viens no kuģa atpakaļnogādāšanas variantiem pēc nocelšanas no sēkļa bija tā vilkšana ar Latvijas kuģi "Imanta", kurš jau piektdien bija devies uz Zviedriju, lai arī paveiktu "Spulgas" iecerēto darba vizīti.

Savukārt Latvijas gaisa spēku lidmašīna "L 410" desmit no 17 kuģa apkalpes pārstāvjus Rīgā nogādājusi sestdien.

Kuģis pie Zviedrijas krastiem avarēja ceturtdienas vakarā. Apsardzes kuģis bija ceļā uz Zviedrijas ostu Karlskronu, kad navigācijas kļūmes dēļ tas uzsēdās uz sēkļa netālu no galamērķa. Kuģa apkalpi krastā nogādāja Zviedrijas bruņoto spēku helikopters un glābšanas kuteris.

Neviens Latvijas jūrnieks negadījumā nav cietis. Par notikušo ierosināta dienesta izmeklēšana. Uz kuģa atradās 17 Latvijas jūrnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!