Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš nosoda bezatbildīgos Latvijas Bankas vadības paziņojumus par iespējamo lata devalvāciju un uzsver, ka līdzšinējā šīs valdības fiskālā politika nav veicinājusi inflācijas pieauguma tempus un ir pat stingrāka kā iepriekšējai valdībai, portālam “Delfi” pastāstīja Finansu ministrijā.
Spurdziņš norādīja, ka FM nav pārkāpusi 2% budžeta deficīta slieksni šā gada budžetā un neplāno to darīt arī attiecībā uz nākamā gada budžetu, turklāt šā gada budžeta deficīts būs mazāks par 2%. Savukārt šā gada budžeta grozījumos sadalītie līdzekļi lielākoties ir novirzīti investīcijām un nevis patēriņam, risinot valstiski svarīgus jautājumus, kuriem risinājumu nespēja rast iepriekšējā valdība.

Finanšu ministrs ir pārliecināts par valdības un FM spējām garantēt inflācijas un citu fiskālo rādītāju atbilstību Māstrihtas kritērijiem tuvāko divu gadu laikā. Valdība pašlaik strādā saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto Konverģences programmu un ne valdībai, ne Finanšu ministrijai tai nav nodoma no tās atteikties, uzsvēra Spurdziņš.

Iemesli, kas, pēc finanšu ministra domām, tiešām būtiski veicina inflācijas pieaugumu, ir ne tikai administratīvi regulējamo cenu un naftas produktu cenu kāpums, bet arī milzīgais privātajam patēriņam izsniegto kredītu apjoma pieaugums, pieļaujot pat tādus gadījumus, ka kredīts tiek izsniegts pat par 105% no īpašuma vērtības. Ministrs aicina Latvijas Banku uzsākt nopietnu darbu minētās problēmas izvērtēšanā un ir gatavs sniegt visu nepieciešamo atbalstu, lai tas notiktu ātrāk un efektīvāk.

„Turklāt, šķiet, ka tā nav nejaušība, ka šie Latvijas bankas paziņojumi ir izskanējuši īsi pēc Stokholmas apgabaltiesas sprieduma, kas nozīmē lielu daļu atbildības „Bankas Baltija” krahā uzņemties Latvijas Bankai. Iespējams, ka tās nav Latvijas Bankas dziļās rūpes par lata stabilitāti un inflācijas pieaugumu, bet gan mēģinājums novērst sabiedrības uzmanību no šī tiesas sprieduma”, pieļauj finanšu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!