Lai izpildītu Mārstrihtas kritērijus, kas ļautu Latvijai 2008.gada 1.janvārī pievienoties eirozonai, valdība par pašmēŗki noteikusi inflācijas samazināšanu līdz 3%, otrdien intervijā “Latvijas neatkarīgās televīzijas” ziņu raidījumam “900 sekundes” apgalvoja finanšu ministrs Oskars Spurdziņš.
Viņš skaidroja, ka valdības mērķis gan neesot 2008.gada 1.janvāris, kad valstij būtu jāpievienojas eirozonai. Ja valdībai būs skaidrs, ka līdz šim datumam Mārstrihtas kritēriji nav izpildāmi, tad arī tikšot lems par eiro ieviešanas termiņa pārcelšanu, taču pagaidām valdība par datuma maiņu neesot lēmusi, skaidroja ministrs.

“Ja inflācija saruks, tad varēsim brīvi pievienoties,” teica Spurdziņš. Ministrs skaidroja, ka pievienošanās eiro zonai gan neesot gribas jautājums, tie ir kritēriji un daļēji viņš piekrītot premjeram Aigaram Kalvītim, kurš ir teicis, ka neviena no valstīm pilnībā nevarēs izpildīt Mārstrihtas kritērijus un pievienošanās eirozonai būšot politisks lēmums.

Jau ziņots, ka Latvija augstās inflācijas dēļ neizpilda Mārstrihtas kritērijus un tas liedz valstij 2008.gada 1.janvārī pievienoties eiro zonai.

Spurdziņš uzsvēra, ka valdība strādā, lai samazinātu inflāciju līdz eiro ieviešanas datumam, taču atkārtoja, ka tas nav pašmērķis. Ministrs skaidroja, ka neatkarīgi no inflācijas samazināšanas, tiks izstrādāts eiro ieviešanas plāns, lai būtu skaidrība, kā tas notiks. “Ir jāzin kādi būs pārejas periodi, bet protams kritēriji iz obligāti visiem. Noteikumi netiks mainīti,” norādīja Spurdziņš.

Ministrs skaidroja, ka sabiedrība un bankas par eiro ieviešanu tiks informētas aptuveni deviņus mēnešus pirms ieviešanas, taču pagaidām datumi netiks nosaukti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!