Politiķis un uzņēmējs, partijas "Par dzimteni" līderis Juris Žuravļovs Satversmes tiesā (ST) apstrīdējis likumā par sapulcēm, gājieniem un piketiem noteikto aizliegumu izmantot bijušās PSRS simboliku.

Žuravļovs uzskata, ka Satversmē paredzētas brīvības un tiesības, kas izpaužas iespējās brīvi paust viedokli, pulcēties, pārvietoties, paust savu viedokli, un tādēļ iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas nevar tikt ierobežotas ar aizliegumiem rādīt bijušās PSRS simboliku.

Politiķis atzīmē, ka 9.maija pasākumos pie Uzvaras pieminekļa tika aizturēti jaunieši, kas nesa karogus ar bijušās PSRS simboliku - sirpi un āmuru, kā arī uzrakstu krievu valodā "Par dzimteni!", lai gan tieši šāds karogs ar šādiem simboliem savulaik esot uzvilkts Berlīnē, reihstāgā, par godu Otrā pasaules kara noslēgumam.

Turklāt šos simbolus atzīst arī citas valstis, ST iesniegtajā prasības pieteikumā raksta Žuravļovs, kā piemēru minot Austriju, kuras valsts simbolikā esot stilizēts sirpis un āmurs. "Šāda simbolika ir apbalvojumos, kuri piešķirti un liecina par to, ka persona, kura tos nēsā, savā valstī atzīta par tikumības un varonības paraugu," raksta Žuravļovs.

Pieteikuma iesniedzējs raksta, ka "tūkstošiem cilvēku, kuri apmeklēja Latviju 9.maija pasākumos pie Uzvaras pieminekļa (..) valkāja apbalvojumus ar šādu simboliku. Viņu starpā bija dažādu tautību un valstu cilvēki (..). Šiem cilvēkiem neviens nekad neprasa Latvijas augstu amatpersonu piekrišanu uz apbalvojumu nēsāšanu, kas būtu pilnīgs absurds".

Žuravļovs lūdz tiesu atzīt likuma par sapulcēm, gājieniem un piketiem 11.panta 1.daļas 5.punkta formulējumu "izmantot bijušās PSRS .. simboliku (arī stilizētā veidā)" par neatbilstošu Satversmes 94., 100. un 103.pantu prasībām.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska sacīja, ka Žuravļova pieteikums ceturtdien saņemts ST. Triju dienu laikā tiesai jāizlemj, vai tas ir piekritīgs izskatīšanai konstitucionālajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!