Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) atzinusi par neatbilstošiem Satversmei likumā noteiktos "griestus" nomas maksai par zemi zem privatizētām daudzdzīvokļu mājām, taču, tā kā apstrīdētās normas bija spēkā tikai īsu laiku un no šā gada jau ir zaudējušas spēkus, tiesa tās neatcēla.

ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska informē, ka tiesa uzskatījusi - apstrīdēto normu atcelšana no pieņemšanas brīža nesamērīgi apgrūtinātu dzīvokļu īpašniekus, jo iespējamā nomas maksa par 2009.gada nogali un 2010.gadu pieaugtu pat vairākkārt. Tiesa ņēma vērā, ka apstrīdētās normas bija spēkā relatīvi īsu laiku – vienu gadu un divus mēnešus – un no 2011.gada 1.janvāra zaudējušas savu spēku. Tādēļ tiesa atzina, ka apstrīdētās normas nevar atzīt par spēkā neesošām no to pieņemšanas brīža.

Apstrīdētās normas paredzēja, ka zemes gabala nomas maksa piespiedu nomas gadījumā 2009. un 2010.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam gadam aprēķināto zemes nomas maksas apmēru vairāk kā par 25%. Pieteikuma iesniedzējai Soņai Traubei pieder zemes īpašums, uz kura atrodas privatizēta daudzdzīvokļu māja. Pieteikuma iesniedzēja norādīja, ka apstrīdētās normas aizskarot viņas īpašuma tiesības.

Satversmes tiesa norādīja, ka jau 2009.gada 15.aprīlī tā ir pieņēmusi spriedumu lietā, kura citastarp bija apstrīdētās līdzīga satura normas, proti, zemes nomas maksa 2008., 2009. un 2010.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam gadam aprēķināto zemes nomas maksas apmēru vairāk kā par 25%. Tiesa atzina šīs normas par neatbilstošām Satversmei un spēkā neesošām no 2009.gada 1.novembra.

Tiesa atzina, ka izskatāmās lietas apstrīdētās normas, lai gan tās formāli ir grozītas 2009.gada oktobrī, faktiski atstāj spēkā iepriekšējo situāciju.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!