Foto: LETA
Satversmes tiesa (ST) atzina par konstitūcijai atbilstošu Rucavas novada teritorijas plānojumā un detālplānojumā iekļauto ieceri noteikt vēja enerģijas staciju zonu bijušajā Dunikas pagastā, kur SIA "Energo Wind" grasās uzbūvēt apmēram 40 simts metrus augstus vēja ģeneratorus.

2009. novembrī domes apstiprinātajā novada teritorijas plānojumā ievērojama bijušā Dunikas pagasta teritorija noteikta kā vēja enerģijas ieguves zona. Iedzīvotāji ST apstrīdējuši šo domes saistošo notikumu atbilstību Satversmes 105. un 115. pantiem, kas garantē tiesības uz īpašumu un noteic tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Pieteikuma iesniedzēju ieskatā Dunikas pagasta teritorijas plānošanas procesā pieļauti būtiski pārkāpumi: neesot veikts stratēģiskais novērtējums, neesot ievēroti ilgtspējīgas attīstības un piesardzības principi, esot pārkāptas sabiedrības tiesības uz līdzdalību. Vēja elektrostaciju (VES) atrašanās viņu dzīvojamo māju un lauksaimniecībā izmantojamās zemes tuvumā aizskarot pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesības un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

ST secināja, ka apstrīdētie akti paredz pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesību ierobežojumu, bet ierobežojumiem ir leģitīms mērķis - citu personu tiesību un sabiedrības labklājības nodrošināšana. Tiesa norādīja, ka vēja elektrostaciju attīstīšana ir vērsta uz Satversmē noteikto valsts pienākumu izpildi vides uzlabošanas jomā. Turklāt apstrīdētie akti sekmē enerģētikas sektora attīstību Latvijā un enerģētisko neatkarību no ārvalstīm, kā arī tuvina ES valstu kopīgā uzdevuma – līdz 2020.gada paaugstināt atjaunojamās enerģijas īpatsvaru kopējā bruto enerģijas patēriņā līdz 40% – izpildi.

ST norādīja, ka vēja elektrostaciju izbūve neliedz apkārtējo zemes gabalu īpašniekiem nodarboties ar lauksaimniecību vai tūrismu, turklāt apstrīdēto teritorijas plānojumu vēl var precizēt, paredzot vēja staciju izbūvi pienācīgā attālumā no esošajām dzīvojamām mājām, bet apstrīdētais detālplānojums jau paredz vēja ģeneratoru izbūvi pienācīgā attālumā no pieteikuma iesniedzējas dzīvojamās mājas.

ST secināja, ka labums, ko sabiedrība iegūst no vēja enerģijas attīstības, ir lielāks, nekā pieteikumu iesniedzēju tiesību ierobežojums, un ierobežojums atbilst samērīguma principam.

ST spriedumā arī norāda uz klimata pārmaiņu problēmām. Ratificējot ANO Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām un šīs konvencijas Kioto protokolu, Latvija ir iesaistījusies pasaules valstu kopīgajos centienos mazināt siltumnīcas gāzes efektu. "Vēja enerģijas ražošanas attīstība Satversmes 115.panta ietvaros aplūkojama galvenokārt kā viena no alternatīvām enerģijas ražošanai no fosilajiem enerģijas resursiem un līdz ar to kā uz vides stāvokļa uzlabošanu vērsta pasākumu kopuma sastāvdaļa," secina ST.

Satversmes tiesa ņēma vērā arī Latvijas Ornitologu biedrības izvērtējumu, ka nevienu no Dunikas pagastā iecerētajām vēja stacijām nav paredzēts izvietot riska zonās un "Natura 2000" teritorijās. Izvērtējot paredzēto vēja parka būvi, valsts vides institūcijas nav konstatējušas, ka tā varētu būtiski ietekmēt vidi.

Satversmes tiesa arī secināja, ka teritorijas plānojuma pieņemšanā pašvaldība ir pieļāvusi atsevišķus trūkumus, taču tos nevar uzskatīt par būtiskiem procesuālajiem pārkāpumiem, arī apstrīdētā detālplānojuma pieņemšanas procedūrā būtiski pārkāpumi nav konstatēti.

Jau ziņots, ka 2009.gadā Dunikas pagastmājā Sikšņos "Energo Wind", kas reģistrēta Ventspilī un kuras galvenais kapitāldaļu turētājs ir Austrijas kompānija, bet pārējie – Latvijas iedzīvotāji, rīkoja sapulci, kur iedzīvotājiem klāstīja par plāniem uzbūvēt 41 ģeneratoru, katru 108 metrus augstu, neskaitot 40 metru spārnus.

Uzņēmuma plāni arī tagad sevišķi nav mainījušies, vienīgi ģeneratoru varētu būt nedaudz mazāk. Ģeneratorus uzņēmums iecerējis būvēt uz vietējo iedzīvotāju zemes. Ar visiem zemes īpašniekiem nomas līgumi bijuši noslēgti jau 2009.gadā, taču vairāk nekā 180 Dunikas pagasta iedzīvotāju parakstīja vēstuli pret šo ieceri, ko asi kritizēja arī investoru sarīkotajā informatīvajā sapulcē pagājušajā aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!