Satversmes tiesas (ST) ceturtdien ierosināja četras lietas par Kokas pagasta teritoriālajiem plānojumiem, portālu "Delfi" informēja ST preses sekretāre Līna Kovalevska.
ST ierosinājusi lietas par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu (RAPL) ministra Aigara Štokenberga rīkojumu atbilstību Satversmei un Valsts pārvaldes likumam, ar kuriem daļēji atcelti Kolkas pagasta padomes rīkojumi par teritorijas plānojuma un detālplānojuma apturēšanu vairākām teritorijām. Proti, Mazirbes ciema īpašumā "Saulrīti", Sīkraga ciema īpašumā "Jūrassili" un par Mazirbes ciema īpašumiem "Ausmas" un "Undīnes".

Visas četras lietas ir ierosinātas pēc Kolkas pagasta padomes pieteikumiem. Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka apstrīdētie RAPL ministra Štokenberga rīkojumi neatbilst Satversmes 1.pantam, kurš nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, tajā skaitā no šā panta izrietošajam tiesiskas valsts principam. Apstrīdētie rīkojumi neatbilstot arī Valsts pārvaldes likuma 10.panta pirmajai daļai, kas nosaka, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām.

Ar apstrīdētajiem rīkojumiem savulaik apturēti Kolkas pagasta teritorijas detālplānojumi un teritorijas plānojums, tos atzīstot par neatbilstošiem Aizsargjoslu likuma 36.panta pirmās daļas 2.punktam. Kolkas pagasta padome uzskata, ka RAPL ministrs nevarēja piemērot minēto Aizsargjoslu likuma normu, jo tā stājās spēkā laikā, kad Kolkas pagasta teritorijas plānojums jau bija stājies spēkā. Uz teritorijas plānojuma pamata vēlāk tika izstrādāti konkrētie detālplānojumi.

Pieteikuma iesniedzēji norāda arī, ka saskaņā ar Aizsargjoslu likuma pārejas noteikumu 2.punktu, līdz 2004.gada 1.jūlijam RAPL ministrijai bija jāapstiprina robežas tiem ciemiem, kuru robežas jau bija noteiktas līdz likuma spēkā stāšanās dienai. Taču ministrija šo pienākumu neesot pildījusi. Pieteikuma iesniedzēji norāda, ka "likums nenosaka, ka detālplānojuma izstrāde un apstiprināšana būtu turpmāk aizliegta, ja ministrijas attiecīgi nav apstiprinājušas un nav saskaņojušas ciema robežas līdz noteiktam datumam."

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru ir uzaicināts līdz 2007.gada 20.novembrim iesniegt ST atbildes rakstus ar lietu faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!