Foto: F64

Satversmes tiesa trešdien ierosinājusi lietu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojumu, kas aptur Rīgas domes saistošos noteikumus par Rīgas teritorijas plānojumu, portālu "Delfi" informēja tiesā.

ST tiesa vērtēs atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, Eiropas vietējo pašvaldību hartas 4. panta ceturtajai daļai un 8. pantam, likuma „Par pašvaldībām" 49. panta pirmajai daļai un Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27. panta trešajai daļai".

Lieta ierosināta pēc Rīgas domes pieteikuma.

Ar apstrīdēto aktu ir apturēta Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošo noteikumu Nr. 103 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi", ar kuriem tika apstiprināts Rīgas teritorijas plānojums, darbība.

Ministrs apstrīdētajā aktā norāda, ka šo saistošo noteikumu izstrādē ir konstatējamas vairākas nepilnības un tie neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normām. Savukārt Rīgas dome šādam ministra viedoklim nepiekrīt un lūdz izvērtēt apstrīdētā akta atbilstību Satversmes 1. pantam, Hartas 4. panta ceturtajai daļai un 8. pantam, likuma „Par pašvaldībām" 49. panta pirmajai daļai un Teritorijas attīstības plānošanas likuma 27. panta trešajai daļai.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi amatpersonu, kas izdevusi apstrīdēto aktu, – vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru – līdz 2022. gada 29. augustam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!