Satversmes tiesa (ST) atzinusi, ka ieslodzīto personu uztura normas neatbilst Satversmei, portālu "Delfi" informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Konstitucionālo sūdzību iesniedzēji Valters Raumanis un Mārtiņš Ecis norādīja, ka pērn ieslodzīto personu dienas uztura normas ir būtiski samazinātas un šobrīd viņi nesaņem cilvēka organismam nepieciešamo minimālo pārtikas daudzumu. Tādējādi apstrīdētais akts neatbilstot Satversmes 111.pantam, kas noteic, ka valsts aizsargā cilvēka veselību.

ST secināja, ka dienas uztura pamatnorma nenodrošina nepieciešamo kalcija, A vitamīna un C vitamīna daudzumu, tā, piemēram, A vitamīns tiek nodrošināts tikai apmēram 14 procentu, bet C vitamīns – tikai 30 procentu apmērā no nepieciešamā daudzuma. Ilgtermiņā šāds uzturs var radīt veselības problēmas.

Tiesa norādīja, ka, jāņem vērā tas, ka ieslodzītie atrodas pilnā valsts apgādībā. Ne visiem ieslodzītajiem tiek nodrošināts darbs, tāpat viņiem ir liegta iespēja saņemt pārtikas pienesumus. Līdz ar to lielākā daļa ieslodzīto ir atkarīgi no uztura, ko tiem nodrošina valsts. Tādēļ valstij ir pienākums nodrošināt ieslodzītos ar pietiekamu uzturu, lai tā trūkums nevarētu nodarīt kaitējumu veselībai arī ilgstošā laika posmā, uzskatīja tiesa.

Tādējādi ST atzina apstrīdēto aktu par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no 1.jūnija. ST spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Tieslietu ministrija ir saņēmusi informāciju par Satversmes tiesas spriedumu, kurā par valsts pamatlikumam neatbilstošām atzītas valdības noteikumu normas, kas nosaka ieslodzīto personu uztura normas, portālam "Delfi" apliecināja TM pārstāve Laura Pakalne. Ministrijas speciālisti to izvērtēs un meklēs risinājumus. "Pagaidām plašāk komentēt spriedumu TM nevar, jo neesam iepazinušies ar ST spriedumā minēto argumentāciju," norāda Pakalne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!