Foto: RIA Novosti/Scanpix

Satversmes tiesa (ST) izbeigusi lietas izskatīšanu par zāļu reklamēšanas kārtību, informēja tiesā.

ST ņēma vērā dispozivitātes principu un to, ka ir saņemts pieteikuma iesniedzēja lūgums par tiesvedības izbeigšanu. Tāpat ņemts vērā, ka no lietā esošajiem materiāliem neizriet, ka apstrīdētā norma skartu būtiskas sabiedrības intereses.

Ņemot vērā minēto, ST secināja, ka lietā ir pamats izbeigt tiesvedību.

Iepriekš SIA "Eiroaptieka" lūdza ST atzīt Ministru kabineta (MK) noteikumu "Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs ir tiesīgs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus" 18.12.apakšpunktu par neatbilstošu Satversmes 100. un 105. pantam, kā arī līguma par ES darbību 288.panta trešajai daļai.

MK noteikumi paredz, ka sabiedrībai paredzētajā zāļu reklāmā aizliegts iekļaut informāciju, kas rosina iegādāties zāles, pamatojot zāļu iegādes nepieciešamību ar zāļu cenu, izsludinot īpašu izpārdošanu vai sniedzot paziņojumu, ka zāles tiek pārdotas komplektā ar citām zālēm.

Tikmēr Satversmes 100. pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību un cenzūra ir aizliegta.

Satversmes 105. pants paredz, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu, un īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Kā arī īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu, un īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Līgums par ES darbību 288. panta trešā daļa nosaka, ka direktīvas tām dalībvalstīm, kurām tās adresētas, uzliek saistības attiecībā uz sasniedzamo rezultātu, bet ļauj šo valstu iestādēm noteikt to īstenošanas formas un metodes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!