Foto: F64

Kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas pavasarī Satversmes tiesā (ST) ir saņemti 20 ar Covid-19 ierobežojumiem saistīti pieteikumi, portālu "Delfi" informēja ST pārstāve Ketija Strazda.

ST ir saņēmusi pieteikumus par sejas masku valkāšanu, par sertificēto sejas masku iegādi, par pulcēšanās ierobežojumiem, par politiskās partijas dibināšanas neiespējamību, par dīkstāves pabalsta piešķiršanu, par azartspēļu ierobežojumiem.

Tāpat saņemti arī pieteikumi par ēdienu un dzērienu tirdzniecības vietu darba laika ierobežojumiem, par pilnvērtīgu pašvaldību funkciju īstenošanas neiespējamību, par pārvietošanās ierobežojumiem, skolu apmeklējumu bīstamību, par reliģiskās darbības veikšanas ierobežojumiem, maznodrošināto personu tiesību aizsardzību un citiem līdzīgiem ierobežojumiem.

Šobrīd tiesā par Covid-19 ierobežojumiem ierosināta viena lieta – tiek apstrīdēta norma, kas liedza organizēt azartspēles pavasarī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā. Lieta ierosināta pērn, 30. oktobrī, un tā atrodas sagatavošanas stadijā līdz šī gada 30. martam.

Pirmais pieņemtais spriedums

Pagājušā gada 11. decembrī ST pieņēma pirmo spriedumu par Covid-19 ierobežojumiem. Tiesa nosprieda, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktie klātienes azartspēļu ierobežojumi atbilst Satversmei, savukārt interaktīvo azartspēļu ierobežojumi – neatbilst. Lai veicinātu ātrāku un vispusīgāku lietu izskatīšanu, šajā lietā tika apvienotas četras ierosinātās lietas.

Satversmes tiesa konstatēja, ka izskatāmajā lietā nevienai no iesniedzējām nebija aizskartas Līguma par Eiropas Savienības darbību 49. pantā paredzētās tiesības. Tādējādi tiesvedība lietā daļā par Covid-19 likuma 9. panta iespējamo neatbilstību Līguma par Eiropas Savienības darbību 49. pantam tika izbeigta.

ST atzina, ka iesniedzēju uz licences pamata iegūtās tiesības veikt noteikta veida komercdarbību, organizējot klātienes un/vai interaktīvās azartspēles, ietilpst Satversmes 105. panta tvērumā.

Ar apstrīdētajām normām tika aizliegts organizēt azartspēles un izlozes, izņemot interaktīvās azartspēles, skaitļu izlozes un momentloterijas, bet inspekcijai tika noteikts pienākums apturēt visas azartspēļu organizēšanas licences gan fiziskajā, gan elektroniskajā vidē, ko tā īstenoja atbilstoši normatīvajam regulējumam. Tādējādi ar apstrīdētajām normām tika ierobežotas personu tiesības veikt konkrēta veida komercdarbību, kuru tās līdz šim veikušas, paļaujoties uz izsniegtajām licencēm.

Šobrīd izskatīšanā trīs pieteikumi

Šobrīd Satversmes tiesas kolēģijās izskatīšanā ir trīs pieteikumi saistībā ar Covid-19 ierobežojumiem.

Viens pieteikums par normu, kas liedza pieteikuma iesniedzējai veikt uzņēmējdarbību izklaides un dzērienu un ēdienu tirdzniecības jomā laika posmā no pusnakts līdz pulksten 6.30. Otrs pieteikums ir par termina "ārkārtējā situācija" ieviešanu.

Savukārt trešais pieteikums aptver plašāku apstrīdēto normu un tēmu loku – pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka ierobežojumi aizskar maznodrošināto personu tiesības, personu tiesības, kurām ikdienā jādodas uz darbu ar sabiedriskā transporta pakalpojumu palīdzību, jāved apgādājamie uz mācību iestādi, pirmskolas izglītības iestādi, jādodas uz preču pārdošanas un pakalpojumu sniegšanas vietām. Šajā pieteikumā runāts arī par sejas masku lietošanu personām ar veselības traucējumiem, par aizliegumu iegādāties recepšu medikamentus un iespējām apmeklēt reliģiskas procesijas. Šī pieteikuma izskatīšanas termiņš ir 18. janvāris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!