Foto: DELFI
Satversmes tiesa vērtēs, vai prasība Saeimas vēlēšanās startējošiem tiesnešiem atkāpties no amata atbilst pamatlikumam, informē ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Lieta ierosināta pēc Administratīvās apgabaltiesas pieteikuma, kas izskatīja lietu par Liepājas tiesas tiesneses Sandras Briķes svītrošanu no kandidātu saraksta 10.Saeimas vēlēšanās. Administratīvā apgabaltiesa uzskata, ka norma, kas paredz: "Ja par deputātu kandidātu ir pieteikts tiesnesis, viņam pēc deputātu kandidāta saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj amats un viena mēneša laikā jāiesniedz šo faktu apstiprinoši dokumenti Centrālajai vēlēšanu komisijai", neatbilst samērīguma principam un līdz ar to Satversmes 1.pantam.

ST iesniegtajā pieteikumā norādīts, ka vēlēšanu tiesības tiekot atzītas par svarīgākajām politiskajām tiesībām demokrātiskajā sabiedrībā. Kaut arī šīs tiesības varot ierobežot, tomēr ierobežojums nedrīkstot būt tāds, kas atņemtu tiesības pēc būtības. Tiesnesim atstājot amatu, bet netiekot ievēlētam, esot niecīgas iespējas atgriezties tiesneša amatā. Turklāt tiesneša pieteikšana par deputāta kandidātu neesot amatu savienošanas ierobežošanas pārkāpums un nenozīmējot piederību politiskajai organizācijai, jo deputātu kandidātu sarakstā iekļautajām personām neesot jābūt politiskās organizācijas biedriem.

Saeima ir uzaicināta līdz šā gada 29.decembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir nākamā gada 29.marts.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesas tiesnesi Briķi, kura kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās no Kristīgi demokrātiskās savienības, CVK svītroja no deputātu kandidātu saraksta, jo viņa atteicās atkāpties no tiesneša amata. Tiesnese savukārt uzskata, ka drīkst kandidēt Saeimas vēlēšanās bez jebkādiem ierobežojumiem, arī neatstājot tiesneses amatu, jo šādas tiesības viņai garantē Satversme.

CVK lēmumu Briķe apstrīdēja Administratīvajā tiesā, kura savukārt nolēma vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!