Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) vērtēs ierobežojumu Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un Latvijā reģistrētajām personām vadīt ārvalstīs reģistrēto vieglo automašīnu.

ST ierosinājusi lietu par Ceļu satiksmes likuma normu atbilstību Satversmē noteiktajam tiesībām uz īpašumu un vienlīdzību likuma priekšā, informēja ST pārstāve Līna Kovalevska.

Apstrīdētā norma liedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem vai personām, kas saņēmušas Latvijā izdotu reģistrācijas apliecību, pastāvīgās uzturēšanās apliecību vai uzturēšanās atļauju, vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili Latvijas teritorijā.

Normā paredzēti vairāki izņēmumi, taču tie neattiecoties uz konstitucionālās sūdzības iesniedzējas – Eiropas sabiedrības "BTA" – aprakstītajām situācijām. Likums paredz, ka izņēmumu kārtā ārvalstīs reģistrēto auto var vadīt, ja auto iznomāts no ārvalstīs reģistrētā autonomas uzņēmuma, ja klāt ir ārzemēs reģistrētā auto īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona, ja persona strādā algotu darbu vai nodarbojas ar uzņēmējdarbību ārzemēs, ja persona mācās ārzemēs, ieņem vēlētu amatu ārzemēs vai personai izsniegta uzturēšanās atļauja (reģistrācijas apliecība) ārvalstīs.

Sūdzības iesniedzēja norāda, ka BTA ir reģistrēta Latvijā kā Eiropas sabiedrība (SE) un vairākās citās valstīs tai esot atvērtas filiāles. Komercdarbības nodrošināšanai esot regulāri nepieciešams nosūtīt darbiniekus komandējumos uz citām valstīm.

BTA sūdzība norāda, ka apstrīdētā norma nepieļaujot brīvi, vadoties no optimālas komercdarbības organizēšanas viedokļa, izvēlēties, kurā valstī reģistrētās automašīnas nodot lietošanā darbiniekam, ja tam jāpārvietojas gan ārvalstīs, gan Latvijas teritorijā. Tādējādi apstrīdētā norma ierobežojot iespējas veikt komercdarbību un aizskarot sūdzības iesniedzējas tiesības uz īpašumu.

Saeima ir uzaicināta līdz 2011.gada 1.jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 28.septembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!