Foto: DELFI
Satversmes tiesa (ST) vērtēs nomas maksas ierobežojumus piespiedu nomas gadījumā, portālu "Delfi" informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

Apstrīdētā norma paredz, ka piespiedu nomas gadījumā iznomātājs nevar prasīt lielāku nomas maksu kā piecus procentus no īpašuma kadastrālās vērtības gadā.

Satversmes 91.pants garantē vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, savukārt 105.pants paredz ikviena tiesības brīvi lietot savu īpašumu, kas var tikt ierobežotas tikai likumā noteiktos gadījumos.

Pieteikuma iesniedzējs a/s "Pilsētas zemes dienests" norāda, ka apstrīdētajā normā ietvertais regulējums, nepieļaujot īpašniekam piederošo zemi iznomāt par brīvu un ekonomiski pamatotu cenu un saprātīgiem noteikumiem, samazina zemes gabala ekonomisko vērtību.

Turklāt pieteicējs atrodas sliktākā stāvoklī nekā zemes īpašnieki, uz kuru zemes atrodas daudzdzīvokļu mājas, valstij piederošie ūdensapgādes, siltumapgādes vai elektroapgādes vai citi likumā noteiktie objekti, jo tiem likums nosaka nevien augstākus nomas maksas griestus – sešu procentu apmērā, bet paredz arī nekustamā īpašuma nodokļa kompensāciju.

Saeima ir uzaicināta līdz 13.septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 13.decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!