Foto: F64

Satversmes tiesa (ST) ierosinājusi lietu par normu, kas liedz personai, kura iepriekš sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, tikt virzītai kandidēt uz atvasinātas publiskas personas kapitālsabiedrības valdes locekļa amatu, portālu "Delfi" informēja ST

Lieta ierosināta 19. martā. ST vērtēs Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 37. panta ceturtās daļas 2. punkta atbilstību Satversmes 106. panta pirmajam teikumam.

Kā liecina ST sniegtā informācija, lieta ierosināta pēc kādas fiziskas personas pieteikuma. Arī lēmumā par lietas ierosināšanu ST ievērojusi anonimitātes principu un nav atklājusi pieteikuma iesniedzēja identitāti.

Pieteikumā norādīts, ka pieteikuma iesniedzējs strādā vadošā amatā atvasinātas publiskas personas kapitālsabiedrībā. Izvērtējot pieteikuma iesniedzēja izglītību un profesionālo pieredzi, kā arī kapitālsabiedrības valdes reglamentā noteikto, viņš esot ticis atzīts par piemērotāko kandidātu kapitālsabiedrības valdes locekļa amatam.

Tomēr pieteikuma iesniedzēja virzīšana šim amatam apturēta, pamatojoties uz apstrīdēto normu, pēc tam, kad atklājusies informācija par viņa sodāmību.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka apstrīdētajā normā ietverts absolūts aizliegums kandidēt atvasinātai publiskai personai piederošas kapitālsabiedrības valdes locekļa amatā personai, kura iepriekš bijusi sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu. Tas liedzot šai personai brīvi izvēlēties nodarbošanos. Tādējādi šāds aizliegums ierobežojot pieteikuma iesniedzēja pamattiesības, kas ietvertas Satversmes 106. panta pirmajā teikumā.

Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 37. panta ceturtās daļas 2. punkts paredz, ka par valdes vai padomes locekļa kandidātu nedrīkst izvirzīt personu, kura ir bijusi sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Satversmes 106. panta pirmais teikums nosaka, ka ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai.

ST uzaicinājusi Saeimu līdz 19. maijam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 19. augusts. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!