Foto: DELFI

Satversmes tiesa (ST) šā gada 28. martā ierosinājusi lietu par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) pērn decembrī izdoto rīkojumu, ar kuru apturēti Ķekavas novada domes saistošie noteikumi, kas tika veidoti, lai ierobežotu azartspēles novadā, portāls "Delfi" uzzināja ST.

Lieta ierosināta pēc Ķekavas novada domes pieteikuma.

Ar apstrīdētajiem noteikumiem bija iecerēts aizliegt organizēt azartspēles novada teritorijā, izņemot gadījumos, kad jau iepriekš šāda atļauja tikusi izsniegta.

Plešs apstrīdētajā rīkojumā norādījis, ka jaunie noteikumi neatbilst normatīvajiem aktiem ar augstāku juridisko spēku, jo pašvaldībai neesot piešķirtas tiesības noteikt aizliegumu azartspēļu organizēšanai visā tās teritorijā.

Savukārt Ķekavas novada dome šādam ministra viedoklim nepiekrīt un lūdz izvērtēt apstrīdētā akta atbilstību Azartspēļu un izložu likuma normām, kas paredz, ka azartspēles nav atļauts organizēt attiecīgās pašvaldības vietās vai teritorijās, kuras noteiktas pašvaldības saistošajos noteikumos, kā arī, ka pašvaldībai ir tiesības izdot saistošos noteikumus, ar kuriem tiek noteiktas vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt.

Tāpat apstrīdēta ministra rīkojuma atbilstība likuma "Par pašvaldībām" normai, kas noteic, ka nelikumīgu domes izdoto saistošo noteikumu vai citu normatīvo aktu vai to atsevišķu punktu darbību, izņemot šā likuma 47. panta kārtībā pieņemto lēmumu darbību, ar motivētu rīkojumu aptur vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

ST ir uzaicinājusi Plešu līdz 30. maijam iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 29. augusts.

Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas, atgādina ST.

Jau ziņots, ka novembra sākumā novadā stājas spēkā saistošie noteikumi, kas paredz turpmāku azartspēļu organizēšanas aizliegumu.

Ķekavas novada pašvaldība bija pirmā Latvijas pašvaldība, kas izmanto ar pērn 15. aprīlī pieņemtajiem grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā pašvaldībām doto pilnvarojumu izdot saistošos noteikumus, ar kuriem nosaka vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt.

Ķekavas novada dome 8. septembrī nolēma turpmāk aizliegt organizēt azartspēles Ķekavas novada administratīvajā teritorijā.

Lai noskaidrotu novada iedzīvotāju viedokli, vai sabiedrība atbalsta spēļu zāles darbības turpināšanu, no 27. augusta līdz 3. septembrim notika iedzīvotāju aptauja. Kopumā tika saņemta 1361 atbilde. 88,4% aptaujas dalībnieku atbalstīja spēļu zāles slēgšanu, bet 158 jeb 11,6% norādīja, ka minētās spēļu zāles darbība ir saglabājama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!