Foto: F64

Satversmes tiesa (ST) pirmdien ierosinājusi lietu pēc 20 Saeimas opozīcijas deputātu iesnieguma, kurā bija lūgts izvērtēt Saeimas rudenī pieņemtās izmaiņas referendumu rīkošanas likumā, ar ko apgrūtināta referenduma ierosināšanas procedūra.

Atbilstoši likuma "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" izmaiņām referenduma iniciatoriem līdz 2015.gadam pašiem būs jāsavāc 30 000 parakstu un pārējo parakstu vākšanu apmaksātu valsts, bet pēc 2015.gada referendumu iniciatoriem jau pašiem būs jāsavāc visi - aptuveni 154 000 nepieciešamie paraksti.

ST pārstāve Līna Kovalevska portālu "Delfi" informēja, ka ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 4. maijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 4. augusts.

Pieteikumu ST bija iesnieguši 20 deputāti no Saeimas opozīcijā esošās SC frakcijas. Viņi norādījuši, ka likuma prasība referendumu ierosinātājiem pašiem savākt 30 000 pilsoņu parakstu, nevis 10 000, kā tas bija līdz šim, "būtiski ierobežo pilsoņu tiesības iesniegt likumprojektus un Satversmes grozījumus".

Deputāti lūdza atzīt par neatbilstošām Satversmei koalīcijas atbalstītās likuma izmaiņas, kas paredz nepieciešamību savākt 30 000 vēlētāju parakstu tautas iniciatīvu virzīšanai, iepriekš prasīto 10 000 parakstu vietā, kā arī nosaka, ka pēc 2015.gada 1.janvāra jebkādas likumdošanas iniciatīvas autoriem pašiem būs jāsavāc ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju balsu.

Valsts prezidents pirms tam bija saņēmis SC frakcijas aicinājumu referendumu likumprojektu neizsludināt, tomēr rīkojās pretēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!