Foto: DELFI Aculiecinieks
Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par finansējuma samazinājumu autoceļiem, informēja ST pārstāve Līna Kovalevska.

ST vērtēs šī gada budžeta apakšprogrammas atbilstību Satversmē noteiktajam, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Pieteikuma iesniedzējs – 10.Saeimas divdesmit deputāti – uzskata, ka apstrīdētā norma pārkāpj demokrātiskas republikas principus.

Apstrīdētā norma nosaka, ka šogad Valsts autoceļu fondam piešķirti aptuveni 80,6 miljoni latu. Savukārt deputāti sūdzībā norāda, ka saskaņā ar likumu "Par autoceļiem" finansējumam vajadzētu būt aptuveni 220,5 miljonu latu apmērā. iesniedzēji uzskata, ka tiekot pārkāpts likumības princips, kas paredzot to, ka demokrātiskā republikā parlamentam ir jāievēro likumi, ko pieņēmis pats parlaments. Apstrīdētā norma pārkāpjot arī autovadītāju un uzņēmēju tiesisko paļāvību.

Saeima ir uzaicināta līdz 2011.gada 11.jūlijam iesniegt atbildes rakstu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 9.oktobris.

Jau ziņots, ka sūdzību ST iesnieguši opozīcijas deputāti. Parakstus pieteikumam vāca opozīcijas apvienības "Par labu Latviju" līderis Ainārs Šlesers. Viņš skaidrojis, ka spēkā esošais likums par Autoceļiem nosaka, ka vismaz 80% no degvielas akcīzes samaksātā nodokļa tiek novirzīti autoceļu remontam un būvniecībai. Taču Saeimas atbalstītais 2011. gada valsts budžets noteikts, ka autoceļiem šogad novirzīs tikai 80 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!