Foto: F64
Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par pērn decembrī Saeimā atbalstīto tiesnešu un prokuroru atalgojuma reformu, kas paredz šo profesiju pārstāvjus iekļaut valsts pārvaldes vienotajā atalgojuma sistēmā, informē tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Tiesa vērtēs, vai Saeimas pieņemtās izmaiņas vairākos likumos atbilst Satversmes 1.pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un Satversmes 83.pantam, kas paredz, ka tiesneši ir neatkarīgi un vienīgi likumam padoti. Tāpat tiesa lems, vai izmaiņas atbilst Satversmes 107.pantam, kas noteic, ka katram ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu.

Apstrīdētās normas ievieš izmaiņas tiesnešu, zemesgrāmatu tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmā. Tās citastarp paredz, ka tiesneša mēnešalgas apmērs ir saistīts ar valsts tiešās pārvaldes iestādes augsti kvalificēta jurista mēnešalgas apmēru. Tāpat normas paredz prēmēšanas un piemaksu iespējas, kā arī ievieš vairākas izmaiņas tiesnešu un prokuroru sociālajās garantijās.

Pieteikumu iesniegušie tiesneši un prokurori citastarp norāda, ka apstrīdētās normas pārkāpjot varas dalīšanas principu, tiesnešu neatkarības principu un tiesiskās drošības principu. Izmaiņas likumos esot pieņemtas sasteigti, neuzklausot un neņemot vērā tiesu varas viedokli. Pieteikumā pausts viedoklis, ka tiesnešu un prokuroru atalgojuma apmēru nedrīkstot ietekmēt izpildvara. Tāpat tiesneša un prokurora darbs nedrīkstot būt prēmēšanas objekts, proti, šāda situācija būtiski ietekmējot tiesneša un prokurora neatkarības garantijas.

Saeima ir uzaicināta līdz 2011.gada 6.jūlijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2011.gada 6.oktobris.

Jau ziņots, ka pērn decembrī Saeima pieņēma vairākus likumus, kas paredz tiesnešu un prokuroru, kā arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā. Pēc grozījumiem tiesnešu algas kļūs lielākas, taču nepieaugs tik strauji kā likums paredzēja iepriekš.

Saskaņā ar grozījumiem, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tiesnešiem un prokuroriem nolemts izmaksāt vienreizēju kompensāciju - starpību starp algu, kas pienāktos, ja likumi netiktu grozīti un no jaunā gada būtu spēkā iepriekšējais regulējums, un starp atlīdzības apmēru, ko paredz jaunā atlīdzības sistēma.

Sūdzību par šo lēmumu parakstījuši aptuveni 250 tiesneši, vairāk nekā 140 prokurori un aptuveni 20 zemesgrāmatu tiesneši.

ST iepriekš jau atzina par Satversmei atbilstošu Saeimas noteikto tiesnešu algu samazinājumu, taču ar nosacījumu, ka no šī gada 1.janvāra, atbilstoši pērn gada sākumā ST lemtajam, spēku zaudēs normas par tiesnešu algu "iesaldēšanu" un algas rēķinās, piemērojot likumā par tiesu varu noteikto koeficientu. Savukārt normu, kura noteica, ka tiesnešu algas nedrīkst būt lielākas par premjera algu, ST atzina par Satversmei neatbilstošu un spēkā neesošu no šī gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!