Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
14. Saeimā iekļuvusī partija "Stabilitātei!" aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu nosaukt citu premjera amata kandidātu, portālu "Delfi" informēja partijas pārstāvji.

"Stabilitātei!" nosūtījusi vēstuli Levitam, kurā, prezidents aicināts "rīkoties atbildīgi, rūpējoties par savas valsts un tautas nākotni".

Partijas ieskatā, nav pieļaujams, ka jau vairākas nedēļas neveiksmīgas sarunas par jauno ministra kabineta veidošanu ir piesegtas ar mistiski nelieliem, bet panākumiem.

"Faktiski jau mēnesi pēc notikušajām parlamentārām vēlēšanām vienīgais panākums ir iespējamā premjerministra amata kandidāta vārda nosaukšana. Vairākas iespējas minētajam kandidātam, kas tika dotas no Jūsu puses, atstāj neviennozīmīgu sajūtu par kontroles zaudēšanu pāri minētajam procesam," Levitam raksta "Stabilitātei!".

Partija uzskata, ka ignorēt neveiksmīgas sarunas un potenciālo valdības partneru domstarpības ir valstiski bīstami.

"Mēģinājumi izveidot jaunu ministru kabinetu konkrēti šim nolūkam, veidojot jaunas ministrijas vai slēdzot atsevišķas vienošanās, lai pierunātu koalīcijas partnerus, ir pret valsts interesēm un demokrātijas pamatnostādnēm. Neviens politisks process valstī nevar būt par labu konkrētam politiskam spēkam," uzskata "Stabilitātei!".

Partija lūdzam Levitu rīkoties kā valsts vīram un savas tautas aizstāvim, nosaucot nākamo potenciālo premjerministra amata kandidātu.

Pirmdien, 24. oktobrī, pēc tikšanās ar Krišjāni Kariņu (JV) Valsts prezidents Egils Levits mediju pārstāvjus informēja, ka trīs nedēļu laikā pēc 14. Saeimas vēlēšanām patlaban iezīmējas trīs partiju koalīcija – JV, AS un NA, vienlaikus paredzot iespējamu JV vienošanos ar "Progresīvajiem". "Svarīgāka ziņa, ka koalīcijā būs trīs partijas," uzsvēra Levits.

Kariņš informēja, ka sadarbības memorands, ko JV piedāvās parakstīt NA un AS, paredz politisko spēku gatavību uzņemties atbildību par Latvijas valsts attīstību un tautas labklājību un vienošanos par valdības izveidošanas pamatprincipiem un kopīgi izvirzītajiem mērķiem – valsts drošības stiprināšanu, ekonomikas izaugsmi un sociāli taisnīgas, iekļaujošas sabiedrības attīstību.

Savukārt partijai "Progresīvie" JV piedāvās parakstīt divpusēju vienošanos par sadarbību 14. Saeimā, kas paredz kopīgi veicināt prioritāro mērķu sasniegšanu, īstenojot sadarbību Saeimā un valdībā, konsultēšanos būtiskajos likumdošanas, izpildvaras lēmumu un budžeta veidošanas jautājumos un vienošanos par pārstāvību likumdevēja un izpildvaras institūcijās.

Tiesa, "Progresīvie" paziņojumā medijiem norādīja, ka tā būtībā noraida JV priekšlikumu un partija ir gatava strādāt 14. Saeimas opozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!