Krievu skolu aizstāvības štābs cer no Maskavā dibinātā fonda "Jaunā Eirāzija" saņemt 140 000 latu, lai jauniešu izglītošanas aizsegā patiesībā tos iesaistītu savos politiskajos pasākumos, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" sacīja īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis (JL).
"Kad skaidroju, kas tad īsti ir šis jaunais fonds, biju pārsteigts uzzinot, ka to bez Maskavas finansē arī Vašingtona un Brisele," atzina ministrs. Pēc viņa teiktā, direktoru padomē līdzās ASV pārstāvjiem strādā Krievijas pārstāvji, piemēram, Krievijas ražotāju un uzņēmēju apvienības viceprezidents Igors Jurgens, kā arī Eiropas valstu pārstāvji, piemēram, bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts un citi.

"Rodas jautājums, ar kuru šī fonda Maskavas biroja pārstāvi štābisti kontaktējas un kāpēc viņi ir tik ļoti pārliecināti, ka dabūs naudu? Jāpiebilst, ka fonda mērķis ir veicināt demokrātijas attīstību Krievijā, nevis atbalstīt nereģistrētas radikālas organizācijas ārpus Krievijas robežām. Iespējams, ka direktoru padome nav informēta par krievu kolēģu aktivitātēm," sacīja Latkovskis.

To viņam telefonsarunā apliecinājis arī Bilts, ar kuru panākta vienošanās, ka Latkovskis nosūtīs papildu informāciju par notikumiem Latvijā. Drīzumā paredzēta arī tikšanās ar ASV vēstnieci Ketrīnu Todu Beiliju, lai viņu informētu par "štābistu" aktivitātēm "Jaunās Eirāzijas" fondā.

"Es ceru, ka naudas devēji vienkārši nezina, ko dara atsevišķi cilvēki Latvijā," sacīja ministrs.

Latkovskis intervijā arī norāda, ka Ārlietu ministrijas rīkotajās pusdienās, kurās piedalījusies arī Krievijas Ārlietu ministrijas Starptautiskā zinātnes un kultūras sadarbības centra vadītāja Eleonora Mitrofanova, uzzinājis, ka Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL) "ir kritusi zināmā oficiālās Maskavas nežēlastībā, jo viņa vēlas kļūt par tādu kā Eiropas krievu politisko līderi un viņai ir izveidojusies laba sadarbība ar [Borisu] Berezovski, kurš, kā zināms, ir nevēlams Maskavai".

Ždanokas palīgs un viens no krievu skolu aizstāvības štāba aktīvistiem Juris Petropavlovskis aģentūrai LETA apgalvoja, ka piedāvājums izveidot izglītojošu projektu Latvijas krievu kopienas jauniešiem esot bijis no kāda ASV fonda "Eurasia" pārstāvja, kura vārdu krievus skolu aizstāvis atturējās minēt.

Petropavloskis apgalvoja, ka fonds "Eurasia" ir viens no Maskavā dibināta fonda "Jaunā Eirāzija" veidotājiem.

PCTVL pārstāvis norādīja, ka šāds piedāvājums par projekta izveidošanu tika izteikts Ždanokai, kura lūdza Petropavlovski un Latvijas Cilvēktiesību komiteju sagatavot projekta pieteikumu finansējuma saņemšanai no fonda "Jaunā Eirāzija".

Petropavlovskis īpaši uzsvēra, ka šī izglītojošā projekta autors ir nevis nereģistrētais krievu skolu aizstāvības štābs, bet gan oficiāli reģistrētā Latvijas Cilvēktiesību komiteja. Viņš arī piebilda: "Ja fonds piešķirs finansējumu šim projektam, tiek plānots izveidot mācību kursu aptuveni 50 jauniešiem, kas ir galvenokārt krievu skolu aizstāvības štāba aktīvisti." Pēc viņa vārdiem, projekta gaitā šiem jauniešiem plānots pasniegt tādus kursus kā latviešu un angļu valodu, socioloģiju, politikas zinātnes, retoriku un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!