Foto: LETA
11.novembrī stacijas "Vangaži" piegulošajā teritorijā kāds iedzīvotājs, veicot indikatīvus mērījumus ar Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes mērierīci, fiksējis 45 smakas vienības (ouE/m3), kas deviņas reizes pārsniedz pieļaujamo smaku emisiju, kamēr vides inspektors teritorijā ar šo pašu mērierīci konstatējis tikai trīs smaku vienības, informēja Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

11. novembrī plkst. 21.55 Lielrīgas reģionālā vides pārvalde saņēma telefonisku sūdzību par traucējošām smakām Dināru ielā, Inčukalna novadā. Apsekojot stacijas "Vangaži" piegulošo teritoriju, vides inspektors konstatēja, ka pie dzīvojamās mājas "Dzelzceļa ēka 34.km" ir jūtama naftas produktu smaka. Veicot indikatīvus mērījumus ar "Scentroid SM100" lauka oflaktometru, tika konstatētas trīs smaku vienības (ouE/m3). Pārējā teritorijā smaku emisija bija zemāka, tomēr jūtama.

Satiekot kādu iedzīvotāju pie dzīvojamās mājas Stacijas ielā 6, vides inspektors informēja, ka konkrētajā teritorijā ir jūtama naftas produktu smaka, tomēr tā ir mazāka nekā iepriekš minētajās mērījumu vietās. Iedzīvotājs uzstāja uz to, ka ir jūtama stipra smaka. Vides inspektors aicināja iedzīvotājam pašam veikt smaku mērījums. Iedzīvotājs, veicot indikatīvos mērījumus, fiksēja 45 smaku vienības (ouE/m3).

Lielrīgas reģionālās vides pārvalde, veicot pārbaudi SIA "Vangažu nafta" darba zonā, konstatējusi, ka uzņēmumā darbība nenotiek. Teritorijā atradās 10 tukšas vagoncisternas, no kurām pēcpusdienā ir veikta naftas produktu pārkraušana uz rezervuāriem. Citas darbības objektā nav veiktas.

Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes ieskatā, no aizvērtām dzelzceļa vagoncisternām, ar kurām netiek veiktas nekādas darbības, nevarot izplatīties 45 smaku vienības (ouE/m3). Iedzīvotāja fiksētā smakas emisija tiek skaidrota ar mērījuma veikšanai izmantotās ierīces specifiku.

Kopumā laika posmā no 11. līdz 13.novembrim Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālajā pārvaldē saņemtas 26 iedzīvotāju sūdzības par traucējošām smakām Inčukalna novadā. Lielrīgas reģionālā vides pārvalde, izskatot iedzīvotāju sūdzības, veica piecas pārbaudes. 12.novembrī pie dzīvojamām mājām "Markši" un "Opmaņi" konstatētas septiņas smaku vienības (ouE/m3), pie dzīvojamām mājām "Andromedas" konstatēja piecas smaku vienības (ouE/m3), bet citos gadījumos smaku emisija nepārsniedza piecas smaku vienības (ouE/m3).

Konstatēts, ka traucējošas smakas nāk no SIA "Vangažu nafta" un dzelzceļa stacijas "Vangaži". Lielrīgas reģionālā vides pārvalde ir informējusi SIA "LDz Cargo" un VAS "Latvijas Dzelzceļš", kā arī ir pieprasījusi veikt pasākumus un rast risinājumus smaku izplatības samazināšanai.

Uzņēmumam SIA "Vangažu nafta" ir uzdots vienu reizi trijos mēnešos ar akreditētu laboratoriju veikt smaku koncentrācijas un emisijas plūsmas ātruma mērījumus emisijas avotos iekārtas optimālas darbības režīmā, veikt biofiltru efektivitātes mērījumus, pārbaudīt savienojumus un cauruļvadus, lai izvairītos no benzīna tvaiku noplūdes, kā arī uzdoti citi rīkojumi smaku emisijas samazināšanai.

Pārvalde kopš šā gada augusta ir konstatējusi, ka SIA "Vangažu nafta" ir pārkāpusi izsniegtās atļaujas B kategorijas piesārņojošai darbībai nosacījumus, līdz ar to pret SIA "Vangažu nafta" ir uzsāktas trīs lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā.

Kā ziņots, ar 16. septembra lēmumu Lielrīgas reģionālā vides pārvalde veica grozījumus SIA "Vangažu nafta" B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujā saistībā ar pārkraujamo un uzglabājamo naftas produktu sortimenta paplašināšanu un naftas produktu attīrīšanas iekārtu ierīkošanu. Atļaujas grozījumi tostarp paredz stingrākas prasības attiecībā uz piesārņojošas darbības veikšanu.

Vides pārraudzības valsts birojs izvērtē iesniegumus par 16.septembra lēmuma nosacījumu maiņu SIA "Vangažu nafta" izsniegtajā B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujā un konsolidētas atļaujas izsniegšanas apstrīdēšanu. Līdz Vides pārraudzības valsts biroja lēmumam SIA "Vangažu nafta" darbojas tikai saskaņā ar atļauju B kategorijas piesārņojošai darbībai.

Arī pašvaldībā izveidota darba grupa naftas produktu pārkraušanas un glabāšanas bāzes "Vangažu nafta" radīto smaku novēršanai. Kā aģentūrai LETA atklāja Inčukalna novada domes deputāts, darba grupas "Vangažu naftas" darbības pārraudzībai vadītājs Modris Jaunups (V), arī viņš pats vairākas reizes ir tur aizbraucis un var apliecināt, ka uzņēmuma radītā smaka ir jūtama, lai gan VVD to lielā koncentrācijā nekonstatēja.

Kā uzskata politiķis, ir vienalga, kādā koncentrācijā jūtama smaka, iedzīvotājiem tādā vidē dzīvot nevajadzētu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, 2015.gadu SIA "Vangažu nafta" noslēgusi ar 756 126 eiro apgrozījumu un 164 033 eiro lieliem zaudējumiem. 56,25% uzņēmuma kapitāla daļu pieder privātpersonai Artai Jamsenai no Latvijas, bet 43,75% - Sergejam Kļičkovam no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!