Foto: Saeimas administrācija
Pirms nepilniem pieciem gadiem pieņemtie Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi, kas liedz no viena Saeimas vēlēšanu saraksta ievēlētajiem deputātiem iestāties citā frakcijā, tomēr nav novērsuši "deputātu staigāšanu".

Līdzīgi kā iepriekšējo sasaukumu Saeimās, arī 11. Saeimā no viena saraksta ievēlēto kandidātu ceļi itin bieži tomēr šķiras.


Foto: Saeimas administrācija

Savdabīgu rekordu savas partijas pamešanas ātruma ziņā šīs Saeimas sasaukuma laikā uzstādīja par Olšteina sešinieku iedēvētie neatkarīgie deputāti - Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Viktors Valainis, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks un Jānis Junkurs. Viņi Zatlera Reformu partiju, no kuras saraksta tika ievēlēti 11. Saeimā, pamanījās pamest dienu pirms jaunievēlētā parlamenta pirmās sēdes. Vēlāk deputāti, kas savu aiziešanu no Zatlera Reformu partijas bija aizbildinājuši ar demokrātijas trūkumu, nodibināja biedrību "Brīvie demokrāti", kas gan tā arī nav pārtapusi jaunā politiskajā spēkā. Jāpiebilst, ka "Olšteina sešinieks" visā šīs Saeimas sasaukuma laikā ir pārstāvēts valdībā un kopā ar "Vienotību" ir uzņēmies atbildību pār politiskajās cīņās ļoti iekārojamo Satiksmes ministriju.

Rusiņš nesen paziņoja, ka savu politisko karjeru plāno turpināt Nacionālajā Apvienībā, kuras nostāja nacionālo interešu aizstāvības jautājumos viņam esot vispieņemamākā. 


Foto: Saeimas administrācija

Savas neilgās politiskās karjeras laikā neatkarīgais deputāts Dāvis Stalts, kurš 11. Saeimā tika ievēlēts no Nacionālās Apvienības saraksta, paspējis nomainīt jau vairākas politiskās partijas. Pirms pieciem gadiem viņš kandidēja Rīgas domes vēlēšanās no "Pilsoniskās savienības" saraksta, bet pēc diviem gadiem izstājās no šīs partijas un Saeimas ārkārtas vēlēšanās startēja jau no Nacionālās Apvienības. Pirms gada, 2013. gada pavasarī, Stalts izstājās no Nacionālās Apvienības saraksta, bet nu pievienojies sava domubiedra, bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna izveidotajai Jaunajai konservatīvajai partijai.


Foto: LETA

Pērnruden "Saskaņas centra" Saeimas frakciju pametušais Vladimirs Reskājs pievienojies ekspremjera Einara Repšes dibinātajam politiskajam spēkam "Latvijas attīstībai", no kura izveidotā saraksta viņš neveiksmīgi startēja nesen notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.Reskājs savu lēmumu izstāties no "Saskaņas centra" pamatoja ar to, ka savu vēlētāju intereses labāk spēs aizstāvēt, neesot šī politiskā spēka biedrs. 


Foto: Saeimas administrācija

Pērnā gada nogalē Reformu partiju vienā dienā pameta divas no Zatlera reformu partijas ievēlētās Saeimas deputātes - Inga Bite un bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanaga. Abas deputātes tagad ir Saeimā nepārstāvētās "Reģionu alianses" biedres.

Viens no iemesliem, kādēļ Bite un Vanaga nolēma izstāties no Reformu partijas, bija fakts, ka Reformu partija par demisionējušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pēcteci izraudzījās Zandu Kalniņu-Lukaševicu. To neslēpa arī pašas deputātes, kas atzina, ka nespēj sastrādāties ar dažiem savas frakcijas deputātiem. Tiesa gan, ņemot vērā to, ka Valda Dombrovska (V) valdība demisionēja, Kalniņa-Lukaševica tā arī nekļuva par ministri. Aģentūra LETA, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, pērn vēstīja, ka Bite un Vanaga bijušas ar mieru palikt Reformu partijā, ja no frakcijas tiks izslēgta deputātes Kalniņa-Lukaševica un Inese Lībiņa-Egnere. 


Foto: F64

Vēl nesen "Vienotības" biedru rindas auga augumā - iesniegumus par pievienošanos varas partijai uzrakstīja vairāki Reformu partijas deputāti, kas rudenī paredzētajās vēlēšanās cer startēt no "Vienotības" saraksta. Tomēr partijas apetīte uz cilvēku ar dažādiem politiskajiem uzskatiem apvienošanu nebija pa prātam pašas "Vienotības" biedrei Ingunai Rībenai - šās nedēļas sākumā deputāte uzrakstīja iesniegumu par aiziešanu no "Vienotības", paziņojot, ka viņai tuvāki ir nacionāli konservatīvie uzskati, ko pārstāv Nacionālā Apvienība. Tajā pašā dienā Rībenas piemēram sekoja arī Janīna Kursīte-Pakule, bet pāris dienas vēlāk - arī Andris Buiķis. Viņš partijas vadībai velta smagus pārmetumus un vaino to partijas biedrus pazemojošu intrigās un neafišētas biedru rindu "tīrīšanas" perināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!