Foto: stock.xchng
Stājies spēkā attaisnojošais spriedums lietā, kur nolaidībā bija apsūdzēta vienības vadība saistībā ar divu izpletņlēcēju nāvi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienībā (SUV).

Tas nozīmē, ka par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atstāts spēkā attaisnojošais Kurzemes rajona tiesas spriedums, prokuratūra Augstākās tiesas Senātā protestu neiesniedza.

Specializētās vairāku nozaru prokuratūras virsprokurore Sandra Daugaviete norāda, ka nebija pamata iesniegt kasācijas protestu, jo apelācijas instances tiesā spriedums bija ļoti motivēts, paskaidroja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Iepriekš Kurzemes rajona tiesā pēdējā vārdā abas apsūdzētās militārpersonas teica, ka par notikušo traģēdiju izjūt morālu atbildību un notikušo nožēlo, taču apsūdzības neatzīst. Arī viņu aizstāvji klientus lūdza attaisnot. Abas cietušās ‒ mirušo karavīru atraitne un māte ‒ savukārt paziņoja, ka taisnīgākais sods, kas abiem militāristiem jāpiespriež, ir trīs gadi cietumā katram.

Bijušajam SUV komandierim Andrim Bukovskim un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājam Aivaram Maļinovskim prokurors lūdza piespriest triju gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku katram.

Abām militārpersonām apsūdzības uzrādītas par dienesta nolaidību, un Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem.

Jau ziņots, ka Rīgā 2006.gada 15.maijā nodarbību laikā gāja bojā divi izpletņlēcēji no SUV. Viņi piedalījās nodarbībās Spilves lidostā. Negadījums noticis, kad pieci izpletņlēcēji spējas vēja brāzmas dēļ novirzīti Daugavas virzienā. Viens no viņiem piezemējās Daugavas otrā krastā, bet četri ‒ upē. Divus no četriem Daugavas ūdenī iekritušajiem karavīriem izdevās izglābt.

Pēc notikušā toreizējais NBS komandieris Gaidis Andrejs Zeibots ierosināja dienesta izmeklēšanu, bet pēc pirmo izmeklēšanas rezultātu saņemšanas atkāpās no amata.

Aizsardzības ministrija un NBS savā izmeklēšanā noskaidroja, ka nelaimi veicinājusi vairāku dokumentu nepildīšana, īpaši pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus veicis mācību procesā iesaistītais SUV personāls.

Konstatēts, ka nav bijusi nodrošināta savlaicīga meteoroloģiskās informācijas aprite SUV, nav izvērtēti arī riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā. SUV glābšanas laiva nebija nodrošināta ar profesionāliem un atbilstoši ekipētiem glābējiem. Izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis nodrošināts ar nepieciešamajiem sakaru līdzekļiem.

Izmeklēšanā secināts, ka bojāgājušie karavīri nepilnīga ekipējuma dēļ nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, bojāgājušajiem nebija piepūstas arī glābšanas vestes.

Militārā policija pēc notikušā sāka kriminālprocesu. Pēc dienesta izmeklēšanas saistībā ar divu izpletņlēcēju nāvi no amata atbrīvoja SUV komandieri Bukovski, bet disciplināri sodīja sešus SUV karavīrus.

Karavīru tuvinieki par morālo kaitējumu no valsts piedzinuši 40 tūkstošus latu. Spriedumi gan vēl nav stājušies spēkā, jo tie vēl pārsūdzami Augstākās tiesas Senātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!