Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa, 15. janvārī, izskatot privātpersonas pieteikumu par kompensācijas piedziņu, nolēma atzīt prokurora Ulda Cinkmaņa pieļauto pārkāpumu un daļēji apmierināt kompensācijas pieteikumu, piedzenot no Latvijas Republikas atlīdzinājumu par nodarīto nemantisko kaitējumu 700 eiro apmērā. Tiesas spriedumu nepārsūdzēja ne Ģenerālprokuratūra, ne aizskartā privātpersona, portālam "Delfi" apstiprināja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Prokurors Uldis Cinkmanis kriminālprocesa ietvaros bija prettiesiski izpaudis sensitīvas, neizpaužamas ziņas par liecinieku kriminālprocesā iesaistītām personām, kurām uz šādas informācijas saņemšanu nebija tiesību.

Advokāts Armands Šūmanis portālam "Delfi" norādīja, ka prokuratūras vārdā privātpersonai par Ulda Cinkmaņa izdarīto pārkāpumu atvainojās Tiesās izskatāmo civillietu nodaļas prokurore. Pats prokurors nekādus pārkāpumu savā rīcībā nesaskatīja un neatzina.

Ar tiesas lēmumu ir ticis atzīts, ka Ģenerālprokuratūras rakstveidā paustā atvainošanās privātpersonai nav uzskatāma par pienācīgu atlīdzinājumu, kā arī nenodrošina prevencijas funkciju.

Ievērojot tiesu praksi par kompensācijas apmēru līdzīgās lietās, Administratīvā rajona tiesa nolēma privātpersonas pieprasīto 5000 eiro vietā piedzīt 700 eiro.

Prokuratūra nesaskatīja pamatu konkrētā lēmuma pārsūdzībai. Ģenerālprokuratūrā tika veikts prokurora rīcības izvērtējums un konstatēts, ka viņš ir pārkāpis Kriminālprocesa likumu, par ko Cinkmanim piemērots disciplinārsods – piezīme.

Prokurora Cinkmaņa vārds sabiedrībā plaši izskanēja, kad viņš kopā ar Zani Pavāri pārstāvēja valsts apsūdzību Māra Sprūda kriminālprocesā. Tiesas sēžu laikā Sprūds bieži Cinkmanim pārmeta procedūras neievērošanu, kā arī trūkumus lietas sagatavošanas procesā.

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka minētais pārkāpums ir veikts tieši Sprūda lietā.

Tāpat vairākas reizes tiesai tika pieteikts noraidījums Cinkmanim, kurš 2019. gada 24. septembrī tika apmierināts.

Pēc nolēmuma paziņošanas tiesnesis Imants Dzenis norādīja, ka šajā krimināllietā tiesas zālē ir konflikts, un to nenoliedzami var redzēt. Tāpat tiesnesis norādīja, ka līdz šim, izskatot šo krimināllietu, tiesa visu laiku mēģinājusi šo konfliktu novērst.

Jau ziņots, ka Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs noraidījumu pieteica, jo aizstāvība uzskatīja, ka prokuroram ir personisks konflikts ar Sprūdu. Bijušais administrators iepriekš vērsies ar iesniegumu prokuratūrā par Cinkmaņa iespējamām nelikumīgām darbībām ar personu datiem un tā rezultātā sākta disciplinārlieta pret Cinkmani. Tāpat saistībā ar minēto vērtēšanā prokuratūrā ir Sprūda iesniegums par kriminālprocesa sākšanu pret prokuroru Cinkmani.

Advokāts argumentēja, ka Cinkmanis izsniedzis visiem lietas dalībniekiem tādus lietas materiālus, kuros atrodas personu, tajā skaitā liecinieku, dati, kontakti, medicīnas dokumenti un cita veida sensitīva informācija. Šādā veidā esot pārkāptas Kriminālprocesa likuma prasības par personu datu aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!