Foto: TASS/Scanpix/LETA

Trešdien līdz ar publicēšanu Eiropas Savienības (ES) oficiālajā vēstnesī stājušās spēkā jaunās ES sankcijas Krievijai un Baltkrievijai par Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Jaunajām sankcijām pakļauti 146 Federācijas padomes locekļi un 14 ar Kremli saistīti oligarhi un viņu radinieki.

Sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti cauruļvadu ražotāja "Pipe Metallurgic Company" priekšsēdētājs un grupas "Sinara" prezidents Dmitrijs Pumpjanskis, viņa sieva Gaļina un dēls Aleksandrs, minerālmēslu ražotāja "Uralchem" īpašnieks Dmitrijs Mazepins un viņa dēls Ņikita, kurš līdz nesan laikam bija Pirmās formulas (F-1) komandas "Haas" pilots, Aleksandrs Vinokurovs, kurš ieņem vadošus amatus investīciju kompānijā "Maraton" un pārtikas mazumtirgotājā "Magņit", kā arī ir ārlietu ministra Sergeja Lavrova meitas vīrs, minerālmēslojuma ražotāja "EuroChem Group" un ogļu kompānijas SUEK īpašnieks Andrejs Meļņičenko, digitālo pakalpojumu sniedzēja "Rostelecom" prezidents Mihails Esejevskis, aviokompānijas "Aeroflot" izpilddirektors Mihails Polubojarino, inovāciju kompānijas "Rusnano" priekšsēdētājs Sergejs Kuļikovs, pārtikas grupas "Rusagro" dibinātājs Vadims Moškovičs, sociālā tīkla VK izpilddirektors Vladimirs Kirijenko, minerālmēslu ražotāja "Phosagro" izpilddirektors Andrejs Gurjevs un petroķīmijas kompānijas "Sibur" priekšsēdētājs Dmitrijs Konovs.

Sankcijām pakļautie Federācijas padomes locekļi februāra beigās balsoja par sadarbības līgumiem ar Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātajām republikām Donbasā.

No SWIFT tiks atslēgtas Baltkrievijas bankas "Belagroprombank", "Dabrabit" un Baltkrievijas Republikas Attīstības banka.

ES cenšas pastiprināt sankcijas pret Kremli, un amatpersonas apgalvo, ka savienība ir gatava palielināt sankcijas, ja Krievija nepārtrauks karu. Taču līdz šim ES ir noraidījusi ideju par Krievijas naftas un gāzes importa ierobežošanu vai aizliegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!